Българската организирана престъпност

печат
(продължава от миналия борй)

Уикилийкс за българската държавна мафия

G. (C) ДЗИ (бивша банка Росексим) ЕМИЛ АЛЕКСАНДРОВ КЮЛЕВ (български гражданин, роден на 5 юни 1957 г.) печели огромното си богатство чрез ТУРИСТСПОРТБАНК (също известна като банка ТС), която банкрутира при неговото управление. През 1995 г. той основава БЪЛГАРО-РУСКА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА (наричана още БАНКА БРИ). След напускането на банка БРИ през 1997 г. Кюлев става член на борда на директорите на застрахователната компания БУЛСТРАД. През 1998 г. Кюлев купува базираната в Пловдив банка Тракия, която пререгистрира като БАНКА РОСЕКСИМ. Най-големият клиент на Росексим е българското правителство, което направлява всички данъчни, митнически и акцизни плащания през нея. Банката също така обслужва финансовите операции на руската компания ЛУКОЙЛ и на МОБИЛТЕЛ (най-големият оператор на мобилни телефони в България, познат още като МТЕЛ). Освен връзките на Кюлев с МАЙКЪЛ ЧОРНИ (вижте РУСКО ВЛИЯНИЕ) чрез МТЕЛ, ТОДОР БАТКОВ (адвокат и личен представител на Майкъл Чорни) е член на борда на директорите на банка Росексим до 2002 г. През 2004 г. банка Росексим е преименувана на ДЗИ, с което завършва сливането на Росексим и ДЗИ – бившата държавна застрахователна компания, която Кюлев придобива през 2002 г. Криминалните дейности на Кюлев включват измами и пране на пари. Кюлев наема съвсем наскоро лобистка и ПР група от САЩ със задачата да изчисти обществения му облик. Като част от тази кампания той основава наскоро Фондация ДЗИ за борба срещу трафика на хора. Подозира се, че Кюлев използва фондацията като канал за пране на пари.

H. (C) ЛИТЕКС КОМЕРС. Още един бивш борец и настоящ член на Българската федерация по борба ГРИША ДАНАИЛОВ ГАНЧЕВ (български гражданин, роден на 10 декември 1962 г.), притежава верига бензиностанции и е един от тримата най-големи вносители на петрол в България. Фирмата му ЛИТЕКС КОМЕРС притежава и марката плодови сокове QUEEN‘S. Ганчев е един от първите лидери на организираната престъпност, който използва спортен отбор за пране на пари, чрез футболния клуб ЛИТЕКС в град Ловеч. Литекс е собственик и на базираната в Ловеч изба ВИНАЛ, която произвежда вино за местна консумация и износ, и водка за износ. Незаконните дейности на Литекс са свързани с контрабанда на петрол, финансови измами, пране на пари, изнудване и рекет.

I. (C) ГРУПИРОВКА МИГ (позната и като КУЛ ПАС). ГРУПИРОВКАТА МИГ се ръководи от СЛАВЧО ПЕНЧЕВ БИНЕВ (български гражданин, роден на 10 декември 1965 г. с прякор „СЛАВИ“). Притежава над 30 нощни клуба, барове и ресторанти в София, включително и много популярните нощни заведения БИАД, ДАЛИ И БИБЛИОТЕКА. ГЕОРГИ СТОЯНОВ (български гражданин) и МИХАИЛ СТЕФАНОВ (български гражданин) са двамата заместници на „Слави“. Бизнес интересите на групировката включват и строителство и туризъм. Тя извършва и туроператорска дейност чрез своя комплекс за развлечения КУЛ ПЛЕЙС. Криминалните дейности на групировката включват проституция, наркотици и трафик на крадени автомобили.

J. (C) АМИГОС. ИВАН ТОДОРОВ (български гражданин, роден на 27 декември 1964 г., с прякор ДОКТОРА) вече не е част от Амигос, но все още поддържа тесни връзки с групата, особено при прането на пари и други финансови услуги. ПЕТЪР ХРИСТОВ ПЕТРОВ (български гражданин, роден на 15 септември 1969 г.), братовчед на МЛАДЕН МИХАЛЕВ (вижте ИНТЕРГРУП), е близък сътрудник на Тодоров и активен участник в прането на пари и други финансови престъпления.

K. (C) ВЪЗРАЖДАНЕ, БИЗНЕС КЛУБ. БИЗНЕС КЛУБ ВЪЗРАЖДАНЕ е основан през 2001 г. съвместно от ВАСИЛ БОЖКОВ (вижте НОВЕ ХОЛДИНГС), ЕМИЛ КЮЛЕВ (вижте ДЗИ), ИЛИЯ ПАВЛОВ (вижте МУЛТИГРУП), БОРИСЛАВ ДИОНИСИЕВ, ДОБРОМИР ГУЩЕРОВ, ПЕТЬО БЛЪСКОВ (собственик на седмичника 168 ЧАСА), ТОШО ТОШЕВ (главен редактор и изпълнителен директор на ТРУД, най-големият по тираж всекидневник в България) и РАДОСВЕТ РАДЕВ (собственик на ДАРИК РАДИО). След смъртта на Павлов през 2003 г. и напускането на Гущеров и Дионисиев през 2004 г. бизнес клубът губи предишната си значимост, но все още служи като форум за сътрудничество на множество икономически интереси. Гущеров, собственикът на застрахователната компания ОРЕЛ Г, и Дионисиев напускат клуба през 2004 г., когато Гущеров и ПЕТЪР МАНДЖУКОВ основават клуб на предприемачите, съперник на Възраждане и също наречен Възраждане. Манджуков, търговец на оръжие, е собственик на ПМ ГРУП, компанията-майка на ИНФОМЕДИА, на ПМ ПРЕС (издател на социалистическия всекидневник ДУМА) и на БАЛКАН БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ (ББТ). МАШИНЕКСПОРТ, компания собственост на Манджуков и Дионисиев, е спомената в доклада Дюлфер заради връзките ѝ с режима на Саддам Хюсеин в Ирак.

L. (C) РУСКО ВЛИЯНИЕ. Русия продължава да упражнява значително влияние върху българската икономика чрез вноса на енергия, включително суров нефт, природен газ и ядрено гориво. Когато единственият в България дистрибутор на дребно на газ, Петрол АД е приватизиран, той попада под контрола на руския бизнесмен ДЕНИС ЕРШОВ. През август 2000 г. на ЕРШОВ е забранено да влиза в България с мотив, че е заплаха за националната сигурност на страната, но забраната е отменена през 2004 г., след като е обжалвана. Ершов, бивш заместник-председател на една от най-големите фирми износители на руски суров петрол, създава групата Нафтекс през 1991 г. и Петрол АД става част от нея. Ершов е член на НАФТЕКС ХОЛДИНГ БЪЛГАРИЯ (сега ПЕТРОЛ ХОЛДИНГ) и на надзорния съвет на ПЕТРОЛ АД.

Въпреки, че вече не е собственик на българския телефонен оператор МОБИЛТЕЛ (MТЕЛ), се смята, че руският мафиот Майкъл Чорни е запазил влияние в дружеството чрез връзките си с членовете на австрийския Мобилтел Холдинг. Придобитата от австрийската банка BAWAG през 2002 г. компания Мобилтел е продадена през юли 2004 г. в най-голямото по рода си „ливъридж“ (с пари назаем – б. ред.) изкупуване в Централна и Източна Европа. Сделката е планирана и осъществена през българското акционерно дружество БИДКО. БИДКО дели офисна сграда с адвоката на Чорни ТОДОР БАТКОВ, който все още е член на борда на МТЕЛ.

Твърди се, че Батков и други представители на Чорни са оказали натиск върху българското правителство да отложи издаването на лиценз на БТК като трети мобилен оператор през юли 2004 г. Наистина, Върховният административен съд решава на 15 юли 2004 г. да отложи старта на лиценза на БТК. Решението на съда показва, че Чорни все още контролира МТЕЛ, тъй като съдията, председателстващ състава на Върховния административен по случая БТК, отменя и решението на правителството за забрана на Чорни да влиза в страната.

Освен това Чорни има връзка с ЕМИЛ КЮЛЕВ (вижте ДЗИ) чрез дяловете си в ДЗИ БАНК (преди Росексим Банк), която е собственост на Кюлев. Тодор Батков е член на борда на директорите на Росексим до 2003 г. Чорни също така поддържа влиянието си върху редица компании чрез прехвърляне на собствеността им на Батков. Тези организации включват футболния клуб ЛЕВСКИ, вестник СТАНДАРТ и хотел БАНКЯ ПАЛАС. Представител на ЛУКОЙЛ за България е ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ. Руската петролна компания се счита за най-големия корпоративен данъкоплатец в България. Тя контролира и руския износ на нефт за България. Съществуват подозрения, че българските операции на Лукойл, чрез Златев, са тясно свързани с руското разузнаване и организирана престъпност.

M. (C) КОРПОРАЦИЯ АКБ. КОРПОРАЦИЯ АКБ, ръководена от НИКОЛАЙ ЙОРДАНОВ БАНЕВ (български гражданин, роден на 16 август 1959 г.), участва главно в приватизацията на държавни производства. Нейните основни незаконни дейности включват приватизационни измами и корупция.

ПОЛИТИКА: ВРЪЗКА С ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ

8. (C) Организираната престъпност има корумпиращо влияние върху всички български институции, включително правителството, парламента и съдебната власт. В опит да запази влиянието си, независимо от това кой е на власт, представители на OП правят дарения на всички основни политически партии. Тъй като тези личности са разширили дейността си в законния бизнес, те се опитват – с известен успех – да си купят място в коридорите на властта. По време на парламентарните избори през 2001 г. редица влиятелни „бизнесмени“ като ВАСИЛ БОЖКОВ и ЕМИЛ КЮЛЕВ финансират сериозно и по всякакъв начин подкрепят кампанията на НДСВ. В началото на мандата, през 2001 г., министър-председателят Симеон Сакскобургготски провежда среща на високо равнище с членовете на „Възраждане“, на която кани Илия Павлов, Васил Божков и др. да станат част от „бизнес консултативен съвет“, съветващ правителството. По-късно същата година Кюлев подпомага и финансирането на успешната президентска кампания на лидера на БСП Георги Първанов.

9. (C) Ахмед Доган, лидер на младшия коалиционен партньор в правителството, присъства на погребението на Илия Павлов през 2003 г., без дори да прави опит да прикрие близките си отношения с убития председател на Мултигруп. По време на предизборната кампания през 2005 г. интересите на бизнеса, свързани с ОП (включително ЛУКОЙЛ и ОВЕРГАЗ на Сашо Дончев), Божков, Кюлев и други простират своята подкрепа и пари в целия политически спектър, като се фокусират главно върху НДСВ и БСП в опит да гарантират защита на интересите си, независимо от резултата от гласуването.

10. (C) Под нивото на националното правителство и ръководството на основните политически партии, ОП „притежава“ много общини и отделни депутати. Това пряко участие в политиката – за разлика от подкупа – е сравнително ново развитие на българската OП. ДОБРОМИР ГУЩЕРОВ, един от основателите на „Възраждане“ и основен спонсор на БСП, печели място в парламента от листата на БСП тази година. Застрахователната компания на Гущеров е една от фирмите, занимаващи се с изнудване и рекет в годините непосредствено след падането на комунизма. На общинско равнище, избори, проведени по-рано тази година в град Свиленград на българо-турската граница, водят до пълното поглъщане на общинската администрация от личности, които полагат незначителни усилия да прикрият връзките си с могъщи контрабандни интереси. По същия начин в регионалния център Велинград личности от OП контролират общинския съвет и кметството. Почти идентични сценарии се разиграват в половин дузина по-малки градове и села в България. •

Остави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.