Честване на Х. Несторов

печат
gabarevo1_fmt

На 22 март 2008 г. ФАБ отбеляза годишнината от убийството на Христо Несторов  с честване пред паметната плоча в родното му село Габарево и с поход от Павел Баня до местноста Манастирище,  където се е водило сражението между малкия отряд на Несторов и многобройния противник.
Пред плочата в Габарево се събраха анархисти от Карлово, Казанлък, Гоце Делчев и София, бяха поднесени венци и цветя. Кратко слово произнесе Христо Велинов, в което освен за Христо Несторов, припомни и за карловската група от анархисти-горяни, начело с Христо Чолаков, която е най-дълго просъществувалата  бойна група, воювала с болшевишката диктатура близо 3 години и разгромена на 18 януари през същата 1954 г.
След това групата на ФАБ пристигна в Павел Баня  и се отправи в поход към мястото на битката. Местността Манастирище е наречена така на малък манастир, построен още през 18 век, днес в развалини. По стените му многобройни дупки от куршуми говорят за онова, което се е случило там преди 54 години.
На 24 март 1954 г. в околностите на Павел Баня анархистите Христо Несторов, Милю Иванов, Дончо Караиванов и Емилия Караиванова влизат в бой със стотици милиционери и войници. Милю Иванов е тежко ранен и заловен жив, Дончо и Емилия Караиванови успяват да се промъкнат през двете блокади и по-късно успяват да емигрират. Милю Иванов е осъден на смърт и убит в края на 1954 г. Държи се много достойно пред съда.
Христо Несторов загива в сражението, като още не е изяснено как и къде точно е станало това, но се говори, че вече тежко ранен, се е престорил на убит и в момента когато няколко от противниците са се приближили до него е взривил ръчна граната, с която ги е отнесъл със себе си.
В. Николов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *