ЦВЕТАНА ДЖЕРМАНОВА: „Спомени от лагерите“

печат

Джерманова_fmtКнигата на Цветана Джерманова не е показателна за Федерацията на анархистите в България, каквато е днес. Тя обаче представя част от историята на анархисткото движение в България през погледа на една от участничките в него.
Цветана разказва как се включва в групите на младежите-анархисти като ученичка и скоро след това плаща със свободата си. Арестувана е на 16 декември 1948 г. и прекарва повече от 4 години в трудово-възпитателните общежития. След излизането си продължава да поддържа приятелски връзки със съидейниците си, но участва, според собствените ѝ думи, съзнателно, отговорно и честно в строителството на Социализма. След „Промяната“ отново се включва в извършилата се, според собствените ѝ думи, социална революция.
Позицията на Цветана Джерманова към политическия живот и отношенията с властта не е популярна днес. Затова тук нямат място критиките към нея. Но книгата със спомените ѝ би била полезна за хората, които се интересуват от близката история и практиката на съвременното безвластническо движение. Тя налага отговор на въпроси, пред които се изправя всеки, поел трънливия път на анархизма.
Книгата на Цветана Джерманова може да бъде прочетена в Интернет-библиотеката на ФАБ на адрес lib.a-bg.net.

Наблюдател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *