Давос 2008

печат

тропай по-силно, да не чуят как плюскаме

Световните икономически и политически лидери за пореден път се срещнаха в Давос, за да обсъдят световната икономика. Обикновено те се оплакват, че в световен мащаб бедните стават по-бедни, а богатите – по-богати. След като се наоплакват хубаво и бедните (представители на бедни страни), и богатите (хора от САЩ и Европа), всички си отиват с олекнала съвест и натежало шкембе от обилните кьор софри.

Тази година беше по-различно. Лицемерното безпокойство отстъпи място на по-искрено такова. Нещо в световната икономика куца. Кредитна, борсова, финансова криза – разбирай, че и спестяванията на „средната класа” в „първия свят” почват да вехнат, а така с по-равните не бива. Политиците от САЩ, разбира се, обясниха, че всичко е наред. „Икономиката на САЩ е устойчива, структурата ґ здрава. Тя остава двигател на световния икономически растеж”.

Този път обаче нямаше само мълчаливо кимане и експертен консенсус след приспивните песнички на правителствените бюрократи. Вместо традиционния сценарий – куфарчетата да измъкнат „екшън планове” и „превантивни мерки”, след което всички да плеснат с ръце, да се прегърнат и да дадат награда на българския финансов министър, – по-едри и по-дребни акули от икономическия „елит” изръмжаха недоволно и продължиха да ръмжат и след надплюскването в швейцарския курорт за богопомазани. Дядо Джордж Сорос, комуто от край време е отредена ролята на криво колело в спекулантската каруца, заяви, че „рецесията е неизбежна” и призова правителствата към „повече регулация”. Хлопането на талигата обаче не значи, че дядо ви Сорос изведнъж е станал социалист, а просто, че е време за поредната порция страх. Досегашното плашило – Осама бин Ладен да се промъкне преоблечен като мексиканец и да гръмне иранска атомна бомба в глобално затопления Ню Йорк – вече плаши само гаргите. Обръгналият западен електорат има нужда от нови ужаси, за да си наляга парцалите и няма по-сигурен ужас от това да си изгуби работата в деня, в който види как спестяванията му изчезват като оръжие за масово поразяване от доклад на ЦРУ.

Златко и Сашо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.