Енергопротестите – Варна

печат

asparuhov most

Във Варна всичко започна преди 2 седмици, когато на 10.02.2013 пред община Варна се събрахме около 2 000 души.Основната цел на събирането бяха непосилните сметки на ток.Най-активни бяха пенсионерите които буквално легнаха на земята пред общината за да изразят безсилието си срещу монополите.Основна тема на разговори бяха ЕРП-тата и държавната политика в тази насока.Последва блокиране на пътища включително Аспарухов мост и потрошаване на центъра за обслужване на клиенти на Енерго-Про (бившия Е-ОН).В последвалите дни протестите продължиха всеки ден от 18:00 часа пред общината като се присъединяваха все повече хора.Шествието се пренасочи от централната част на града към по-далечните квартали като за 5 дни (от понеделник до петък) успяхме да обиколим по-голямата част на града като по този начин направихме съпричастни към протеста още повече хора.Така се стигна до „Неделята“.На 17.02.2013 във Варна над 30 000 души излязоха на улицата.Но основните настоения вече не бяха против електроразпределителните дружества а срещу държавата! И то не държавата в лицето на управляващата партия в момента а държавата от 23 години насам – държавата като съвкупност от десетки партий и стотици личности изредили се на волана на властта.Тези настроения назряваха през седмицата, докато достигнаха до най-ясно откроимото послание на тълпата – НЕ на всички политически партии!

Това беше кулминацията на събитията от изминалата седмица на протести.И именно тази кулминация доведе до събитията от тази седмица.Единодушното(поне на пръв поглед, партийно зависимите си мълчаха) отхвърляне на политическите партии поведе хората към ново поле на разсъждения – а без партии накъде? Тогава започнаха да се чуват призивите за гражданско самоуправление и пряка демокрация.Изненадващо ,поне за мен, беше как хората , повечето от които не се познаваха помежду си – но обединени от обща кауза , веднага започнаха да призовават за самоорганизация и „власт на народа“.Започнаха първите (скромни) прояви на пряка демокрация – в фейсбук се пуснаха анкети за избор на ИК като всеки можеше да вземе участие в гласуването както и да предлага членове.Пред община Варна беше изкарана озвучителна уредба и микрофон на който всеки можеше да направи предложение или просто да изрази мнение.В пленарна зала на община Варна се насрочиха сбирки на граждани за избиране на ИК и гласуване на предложения за списъка на исканията на протестиращите.

И тук свършва хубавата част , поне за момента.Напълно очаквано, всяко едно от събитията изброени по горе беше умишлено компроментирано и саботирано от различни хора обвързани с политически партии и групировки.Няма нужда да споменавам платените писачи във фейсбук, но ще се спра на платените такива на площада и в пленарна зала.При всяко едно събрание даващо трибуна на гражданите, бяха изпращани трийсетина души обвързани с кмета Кирил Йорданов и с групировката ТИМ.Те не говориха от трибуната( с изключение на един жалък тип набеден за говорител на групата им) но за сметка на това успяха да провалят целия дебат като изблъскваха гражданите от микрофоните и псуваха и заплашваха всеки който говори против управата на града и против ТИМ.По този начин превърнаха сбирките в надвикване и в крайна сметка ги провалиха.Кулминацията беше когато на края на събирането, едно подставено лице излезе на микрофона и обяви, че цитирам „Както стана ясно на събирането днес – гражданите са НЕСПОСОБНИ ДА СЕ САМООРГАНИЗИРАТ!“.
Освен платените охранки на ТИМ, своя роля за провала на събранията и самоорганизацията изиграха и някой от самопровъзгласилите се за лидери на протеста във Варна.С пренасочването на протеста срещу общината и областната управа на Варна , някой от тях , показаха авторитарните си цели и стремежа си към властта Това доведе до спречквания за местата в ИК и в крайна сметка до неизбирането на такъв.

Остави коментар

 • Излизаме, (предимно в неделя, щото хората трябва да работят, кво да правим- капитализъм)и викаме „мафия“. Дали ще бутнем мафията с мирни протести и висене пред празни сгради?

 • надали.
  особено с лозунги „да си върнем държавата“.
  самата държава е мафия, не нещо окупирано от мафията.

  но дори „да си я върнем“ – и какво?
  Без пряк народен контрол (стопанисване) на собствеността, можем да си играем на какви ли не „самоуправления“, но реално ще ни управляват партньорите на мафията – бизнес-класата.

  а тя не е станала такава мирно.

 • Наемниците на кмета пребиха човек от протеста пред очите на полицията която отказа да реагира.Надяваме се тези показни акции да изиграят лоша шега на властта и да отворят очите на повече хора за инстинската причина за проблемите.А тя е всяка една национална и местна структура на държавата.

 • Именно, едва ли на мафията (държава) ще им стане мъчно за народа и ще си тръгнат. Една вечер питах някакъв координатор на Орлов мост това. Той каза, че анархо-комунисти не искали сред тях.

 • Отдалеч те е надушил, значи… :). Но от такива „координатори“, които не е ясно кой е назначавал, не може да се очаква нещо кой знае колко радикално. Единственият въпрос в момента е кога точно ще успеят да обяздят протестите.

 • пак добре че ти е казал, а не е викнал „неформалните сили на реда“, както се случи с нас в неделя.

  ПП. Доста подготвен координатор. Тъй де. В десетилетието на смартофоните, филтрите на протестите трябва да са достатъчно „смарт“, за да реагират, преди някоя читава (опасна за държавата) идея да е заразила мозъците на хората, тъкмо поотворени заради еуфорията на протеста…
  Което подсказва и ролята на координаторите – да канализират нещата в приемливото русло.

 • Златко, протестите, както се убедихме, са обяздени още преди две седмици.
  После почна тихото им „прочистване“ и постепенното им заглушаване…
  Мислите на „средната класа“ са зациклили около „подобряване на държавата“, което личи например от тук: http://www.gatchev.info/blog/?p=1529

 • Абе надушил ме, според мене той едва ли си има представа от анархо-комунизъм. Пък може и да си има, де да знам. Той и Яне Янев плашеше с тая дума. А за неделята квото ви се случило – мн зле. Аз ако бях прочел овреме поста в блога и аз щях да дойда на Кристал. Ама нищо друг път. А ролята на координаторите верно е да пазят мафията. И „интелектуалците“ ни явно също. Ще им се отблагодарим подобаващо някой ден.
  Тая неделя пак – излизаме и викаме мафия пред празното народно събрание. Пък така нареченият „елит“ ще си го премести в другия крачол.

 • щом знае самата дума, подозрително е.

  гледах тазвечерната „Панорама“ по БНТ. Струваше си. Като я качат на сайта на телевизията – вижте я и вие.

  по-добре, че не дойде. Не беше добро хрумване.

 • почина Пламен Горанов.
  Светла му памет.
  Прометей сред сизифовци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.