Георги Константинов: Прогнозите ми за края на капитала и държавността

печат

СЕ ОКАЗАХА ПРЕКАЛЕНО УДЪЛЖЕНИ

(продължава от миналия брой)

През изтеклия половин век от кончината на Винер са създадени изобилие от предсказаните от него автомати, роботи, компютри и други елементи на РР, които ще ни позволят да пристъпим към доказателството за края на днешната социалноикономическа и политическа система с помощта на индуктивния метод.
Оттук-нататък следват характерни и безспорни примери на открития, проекти и разработки в тази сфера през последните и следващите най-близки десетилетия.
Като начало ще припомним, че преди десетилетия в САЩ, а след това и в повечето страни от „първия свят“ (вече и в развиващите се), работата на складови работници, счетоводители, автомонтьори и секретарки е поета на 50% до 100% от роботи и автоматизирани системи. По-ниският процент (50%) се отнася до труда на секретарките, но то не се дължи на неговата „сложност“, а по-скоро на употребата им за други цели в едно общество, за което нашият Георги Шейтанов казваше, че „превръща жените от народа в проститутки, а мъжете – в роби“ (или полицаи и професионални убийци)…

3D-принтер или триизмерен (пространствен) „печатащ“ терминал

3DP_X1000_fmt„Кръстихме“ най-голямата научно-технологическа революция от времето на „сътворението на света“ РР (роботронна революция), поради съчетанието на роботите с останалата електроника (най-общо казано), но РР се обогатява непрекъснато с все по-нови „инструменти“, открития и изобретения. Един от тези инструменти е т. нар. 3D-ПРИНТЕР, създаден за пръв път от калифорнийския изобретател Чък Хъл в „Оруеловата“ 1984 г.
Оттогава, през последвалите три десетилетия и особено от началото на 21-ви век, напредъкът и усъвършенстванията в производството и технологиите, както и в сферите на приложение на пространствения „печат“, са главозамайващи. 3D-принтерите днес намират приложение навсякъде: при изработка на прототипи, в редовното производство в автомобило- и самолетостроенето, в архитектурата и строителството (в Китай „печатат“ вече жилища), в модата, биотехнологиите и др. Следват само някои от хилядите примери:
– за бързо изработване на прототипи, които могат да бъдат радикално променяни в процеса на конструирането им;
– за бързо производство на готови детайли в малки серии;
– за конструиране от прозрачен материал, позволяващо да се види работата на механизма „отвътре“ (използвано от инженерите на Порше при изучаване на притока на масло в трансмисията на автомобила още при разработката);
– за производство на битови предмети в домашни условия или на сложни, масивни, трайни и евтини системи като безпилотните самолети – в индустриални;
– за нанасяне на специален биогел за строеж на клетки от определен тип и за наслояване на пълноценни тъкани и органи;
– при производство на импланти (фрагменти на скелета, черепа, кости, хрущялни тъкани и т. н.) за печат на органи на донори;
– за печат на оръжия или производство на експериментална техника (автомобили, телефони, радио-електронно оборудване и т. н.)
Някои 3D-принтери като създадените от младият чешки изобретател Йозеф Пруза могат да „разпечатват“ собствените си детайли и да ги сглобяват, с което е постигнато пророкуваното от Винер преди 50 години самовъзпроизвеждане – важен момент от затварянето на пълния кръг на… автоматизацията.
Тук няма да се простираме върху историята и теорията на тези постижения на колективния човешки ум, защото при добро желание всеки може да намери в интернет изобилие от данни и материали, посветени им от най-различни автори и източници. Ще посочим само няколко от най-показателните.
gun-3d-printing_fmtСам Уилсън, студент в юридическия факултет на Тексаския университет в Остин, счита, че нищо противозаконно няма в неговата дейност – той възнамерява да продължи развитието на своя проект и да получи федерален лиценз за производство на огнестрелно оръжие с 3D-принтер.
Уилсън е взел апарата, след като е успял да привлече 20 хиляди долара инвестиции по интернет. С тези средства е искал не само да разработи технологията за печат на пистолети, но и да създаде интернет-платформи, което би позволило на всички желаещи да обменят схеми за… 3D-оръжие.
По замисъла на Уилсън, всеки ползвател на 3D-принтер би могъл да сваля чертежи от мрежата и да „разпечатва“ практически всички видове огнестрелно оръжие.
С по-сложни и скъпи промишлени 3D-принтери корпорацията Lockheed Martin създава методи за скоростен триизмерен нанопечат на по-голямата част от детайлите на своите безпилотни самолети Polecat.polecat_fmt
Засега такива разработки са интересни главно за ентусиасти, но до 20 години подобни принтери ще позволят да се „разпечатват“ в домашни условия не само чифт обувки, но, например и интегрална микросхема на горивна клетка или на фотонен кристал.
Учени от Масачузетския технологичен институт са получили от Националния научен фонд на САЩ 10 милиона долара за разработката на проект за печатане на роботи с 3D-принтери в домашни условия. Става дума не просто за 3D-принтер, а именно за получаване на готов робот с цялата необходима електроника, сензори и елементи за захранване. За момента учените вече могат, в процеса на печата, да поместват в тялото на робота необходимата електронна мрежа и интегрални схеми.Printable_robots_01_fmt
Потребителите ще започват своята работа с идентификация на битовите проблеми, които трябва да решат. Следва предварителен подбор на подходящ дизайн на робота по каталог. Той може да бъде настроен така, че конструкцията му да съответства на конкретните потребности. Тогава може да се пристъпи към печат на роботи, които ще бъдат програмирани и готови за работа.
Американски учени са изобретили „синтезатор на храни“ – устройство, което е способно да възпроизведе всяко ястие. Приборът е наречен от своите създатели „рог на изобилието“. Той работи на принципа на 3D-принтерите: храните се „отпечатват“ слой след слой от комплект базови елементи.
При това потребителят на машината може не само да си избира „меню“, но и да контролира точното съдържание на калории, витамини, cornucopia-printer_fmtбелтъци, въглехидрати и мазнини в готовото ястие. За целта приборът е оборудван със специален сензорен екран и е включен към интернет.
Американската компания Organovo и австралийската Invetech са представили първия биологичен 3D-принтер, откриващ нови перспективи в областта на присаждането и възстановяването на органи и тъкани. Принтерът е снабден с две печатащи глави. Едната облича в целевите „бои“ човешките клетки на дробовете, бъбреците, кръвоносните съдове и т. н., а втората работи с помощните материали, като поддържащ хидрогел, колаген, фактори на растежа и др.
Особена гордост на създателите на устройството са системите за лазерно калибриране и позициониране на главите с точност до микрони, което е от изключителна важност при поставянето на клетките в правилно положение.
Според фирмата, учените и инженерите могат да използват 3D-биопринтерите за поместване на клетки от всякакъв тип, в съответствие 3D-bioprinting-300x157_fmtс желания триизмерен модел.
Organovo счита, че първоначално принтерите ще се използват за научни експерименти в областта на конструирането на живи тъкани и органи, а след това апаратът може да се появи и в медицинските клиники. •

(следва)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *