Голдман Сакс отмъкнали $300 млн. от Гърция

печат
Банкерите от Уол Стрийт са взели активно участие в разгръщането на катастрофалната дългова криза на Гърция.
Банкерите от Уол Стрийт са взели активно участие в разгръщането на катастрофалната дългова криза на Гърция.

Козметична игра с дефицита

Банкерите от Уол Стрийт са взели активно участие в разгръщането на катастрофалната дългова криза на Гърция. Още преди 9 години инвестиционната банка Голдман Сакс е помогнала на разорената страна да прикрие дългове за милиарди долари срещу щедра отплата, пише Ню Йорк Таймс.

Услугата, която банкерите от Уол Стрийт предлагат на разорени национални икономики като гръцката, е особена. Финансовите мениджъри от Ню Йорк правят така, че дадени дългове просто изчезват – с помощта на трик, на който би завидял всеки играч на „тука има, тука нема“, само че напълно легален. За извършените услуги – наред с други фактори, допринесли за настоящия финансов хаос в Европейския съюз – на Голдман Сакс получава порядъчно заплащане. До 2009 г. Гърция превежда 300 милиона долара на тази банка.

Вместо да отпуснат на Гърция официален кредит, банкерите използват един специален финансов инструмент – т. нар. валутен „суап“. С такива инструменти, дългове, натрупани в чужди валути, се конвертират в евро, а след известно време – обратно в първоначалната валута.

Подобни транзакции се практикуват често на международните финансови пазари. Вариантът, който Голдман Сакс предлага на Гърция и Италия, обаче съдържа един специален момент – използването на фиктивни обменни курсове. Така при конвертирането десет милиарда евро стават единадесет, вероятно и повече. Голдман Сакс дава на Гърция един вид скрит кредит, който не е необходимо да се обявява. По този начин държавният дефицит е бил занижен – една от причините за тежката криза, дължаща се на катастрофалното натрупване на дългове.

До сега гърците никога не са успявали да спазят горната граница за дълговото съотношение на страната от 60% (критерий от Маастрихт – бел. ред.). Правилото за поддържане на бюджетния дефицит в определени граници е могло да бъде спазено само благодарение на хитри козметични операции. Веднъж липсват военни разходи в гигантски размери, друг път задължения на болничните заведения за милиарди. При последващите изчисления служителите на Евростат стигат винаги до един и същи резултат, но в действителност дефицитът почти всяка година е надхвърлял трипроцентовата бариера. През 2009 г. той лавинообразно скача над 12%.

„Независимо от икономическия смисъл на операцията“

През 2002 г. гръцкият дефицит официално е 1,4%. Когато статистическата служба на ЕС Евростат извършва проверка през 2004 г., стойността се коригира на 3,7%. Днес тя е вече 5,2%.

Зад фиктивните числа обаче се крият реални пари. Все някога Гърция трябва да заплати цената на извършените „суапове“, което най-вероятно ще доведе до нови дефицити. Валидността на такива сделки е между 10 и 15 години. Голдман Сакс предвидливо се разтоварва от тези необезпечени книжа. По информация на Шпигел банката ги продава през 2005 г. на друга, гръцка банка, като така връща и риска на гръцката държава, за да остане с чистата печалба от „фокуса“.

Според Ню Йорк Таймс сделката с дефицита е организирана чрез поредица от специално създадени дружества, например Аелос. В този случай Гърция залага бъдещите вземания от летищните такси и магистралите. Чрез друго дружество, Арианде, още през 2000 г. са заложени бъдещите постъпления от държавната лотария.

И в двата случая сделките са отчетени като продажби, а не като кредити, въпреки че още тогава са били оспорени. През 2008 г. контролната служба Евростат критикува валутните сделки като „поредица от случаи“, най-вероятно с цел „постигане на счетоводен ефект, независимо от икономическата им целесъобразност“.

Ню Йорк Таймс цитира високопоставен мениджър на рейтинговата агенция Муудис, който е сигурен, че в крайна сметка, предвид дългогодишната задлъжнялост сделките ще донесат нови загуби за Гърция.

сп. Шпигел

превод Боряна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.