Група антифашистка съпротива 1 октомври (ГРАПО)

печат
Защо на страниците на вестника ще пишем за групи и хора, квалифицирани еднозначно от правителства, медии и академични “анализатори” като “терористи”? Какво е “тероризъм”, ще попитаме ние. В днешното време на “война срещу тероризма” това е сериозен въпрос. Въпрос, на който ние не се наемаме да дадем еднозначен отговор, но и не приемаме наложените клишета на държавната пропаганда. Трябва да преосмислим ставащото около нас и неизбежно, рано или късно да поставим неудобните за Държавата въпроси.
Затова в няколко поредни броя на “Свободна мисъл” ви запознаваме накратко с добилите най-голяма популярност и значение ляворадикални групи, действащи или действали от началото на 1960-те години до наши дни. Организации, чиято дейност, идеология и цели промениха завинаги политическата сцена в Европа и поставиха началото на необратими промени. Целта ни не е да пишем материали във възхвала на насилието или пък да даваме дефиниции на понятията. Считаме, че тази серия статии има за цел да запълни една съзнателно оставена празнина в разбирането на понятието “тероризъм” и да насочим читателя към преосмисляне на наложените стереотипи. Изложените идеи и методи на действие не са приемани еднозначно от всички, които споделяме идеите на анархизма и често са обект на спорове помежду ни. Единодушни сме обаче, че непознаването или фалшифицирането на историята е предпоставка за манипулация. Това е най-лесният способ да властваш, да държиш в страх и подчинение обществото. •
Автономна безвластническа група “АнархоСъпротива”

(FIRST OF OCTOBER ANTIFASCIST RESISTANCE GROUP, GRAPO, Гасета Роха, Испания)

ГРАПО възниква през 1975 г, като бойно крило на маоистската „Комунистическа партия на Испания – възродена”. Ядрото на организацията е съставено от галисийски маоисти – членове на „Организация на марксистите-ленинисти на Галисия”. Особено много симпатизанти организацията има в изостаналите национални области на северозапад. През цялото време на съществуването си групата е с малоброен състав.
При създаването на ГРАПО начело застава Роберто Конеса. Друг известен член на ГРАПО е „неуловимият” Хуан Карлос Делгадо.
ГРАПО е комунистическа маоистска организация. Тя е ориентирана към антибуржоазна, антиимпериалистическа революция. Възникнала в последните години от съществуването на режима на Франко, групата първоначално си поставя за цел борбата с диктатурата, но в последствие, в периода на демократизация, ГРАПО не само не се отказва от борбата, но и засилва активността си. Организацията счита, че установеният либерално-демократичен режим не е промяна по същество и по старому осъществява господство на буржоазията над работниците. ГРАПО характеризира съществуващата система като фашистска по своята същност, и обявява парламентарните леви партии за „съглашателски”, тоест предатели на делото на революцията.
В променящите се социално-политически условия през 1980-те години, ГРАПО поставя ударението върху антиимпериалистическата теза в своята програма. Олицетворение на империализма за испанските леви стават САЩ и намиращите се в Испания обекти на НАТО. ГРАПО се солидаризира с другите леви в Европа в борбата против разпространението на ядрено оръжие.
През 1990-те ГРАПО насочват почти цялата си дейност срещу засилването на американското влияние по света, тъй като него виждат като най-голям проблем. Акциите са насочени против обекти на САЩ в Испания, в знак на солидарност с Ирак. Поредният акт е извършен на 29.09.2000 г. и по всичко личи, че е свързан с разгърналото се в последните години движение на „антиглобалистите”.
Историята на ГРАПО може да се раздели на няколко периода. През първия – от създаването на групата до края на 1970-те – всичко протича относително благополучно за ГРАПО. Организацията провежда десетки диверсии, нападения и други акции. В края на 1970-те групата претърпява няколко провала, като са арестувани много нейни активни членове. Въпреки това ГРАПО успява да възстанови своите структури и през 1980 г. извършва в Мадрид, Барселона и други градове серия от нападения на банки. През 1981 г. следва нова поредица от арести, от които организацията се възстановява едва към 1984 г., благодарение на притока на нови активисти. През 1985 г. полицията успява да арестува значителен брой бойци, с което широкомащабната дейност на ГРАПО е прекратена. Към настоящия момент групата само от време на време е способна да напомня за своето съществуване.
Във времето на най-активната си дейност ГРАПО се опитва да координира своите акции с близките идеологически и културно „Аксион директ” и „Червените бригади”.
Хроника на дейността
• декември 1976 г. – отвлечен е председателят на Държавния Съвет Антонио Марио де Ариол и Урхико (освободен от полицията през февруари 1977 г.)
• 24.01.1977 г. – отвлечен е председателят на Висшия съвет на военната прокуратура на Вилаескуса (по-късно убит).
• 28.01.1977 г. – убити са двама полицаи и гвардеец, отмъщение за убийството на петима адвокати-комунисти.
• 1977–1979 г. – съвместно с ФРАП осъществяват серия от взривове в различни градове.
• 1978 г. – убит е главният директор на затворите Хесус Хадад.
• 1979 г. – убит е приемникът на Хадад, Карлос Гарсиа Валдес.
• 1984 г. – серия от взривове срещу обекти на НАТО.
• 1991 г. – взривен е тръбопровод на НАТО.
• 29.09.2000 – взрив в редакцията на вестник „Ел-Мундо”. •

съставил LGB

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.