Хардкор/пънк във Варна

печат
Хардкор/пънк във Варна
Хардкор/пънк във Варна

През 2001 Жиката и Станислав, двамата китаристи на Indignity, започват уебзина www.unitedandstrong.net – най-добрият български уебзин, с много информация за предстоящи събития, статии, интервюта, текстове, мултимедия и всичко за сцената. Фокусиран върху стрейт-еджа и покриващ всички DIY измерения на хардкор като веган sxe, анархопънк, кръст, метълкор, емо. По-късно United&Strong издава записи на варненски хардкор групи и като лейбъл със същото име.
Най-доброто нещо, което се е случвало за ъндърграунд сцената във Варна, е през септември 2004, когато отваря врати клуб Area 51 (Зона 51).
Преди откриването на „Зоната“ много от концертите се правят в клуб TNT (ex-Bonkers), както и в Младежки дом „Орбита“, за който стана въпрос по-нагоре.
Area 51 е ъндърграунд клуб за независима музика, държан от хора, участници в хардкор сцената във Варна, свирещи в банди като Indignity, Crowfish, Maniacal Pictures, Another Day и т. н. През 2005 започва и като лейбъл с името Area 51 и издава дискове на нови банди от Варна като Disgraced, How Much?, Red Laces, On Our Own, A-Moral и по-стари като Crowfish и One Faith.
За своите 5 години съществуване в клуба са свирили много групи от чужбина като 25 To Life (САЩ), Angel Crew (Белгия), Ballast (Канада), No Rest (Бразилия), Bleed Into One (Германия), Manifestation (Германия), Sloppy Livin (Литва), Born From Pain (Холандия), Confronto (Бразилия), Guided Cradle (Чехия/САЩ), Human Error (Унгария), Magrudergrind (САЩ), PAWNS (САЩ), Misery Indeх (САЩ) и много други.
Клубът е затворен през 2009 г. от местната мафиотокрация на кмета-кретен и мафиот Кирил Йорданов.
„Момчета с кубинки“ е стара punx&skins група от Варна. Свирят стегнат стрийтпънк/ой! с традиционни песни за обединение на пънкове и аполитични скинове и за гордостта на работническата класа. Звукът им напомня на стари банди като Nabat. Няколко лета поред те организираха дву- или тридневен стрийтпънк/ой/ска фестивал в Зона 51, но през 2007 третият ден бе провален от полицията и не се състоя, който се оказа и последният подобен фестивал засега. През 2004 издават демо с 4 песни, а през 2009 – първия си албум, който има страхотно оформление и артуърк, но песните също не блестят с много професионални студийни записи.
„Побой!“ беше стрийтпънк/ой! група с пънкове и скинове от агитката на Спартак Варна. Отначало текстовете им са за бира, футбол и насилие. Правят кавъри на 4-Skins и Cockney Rejects. Но по-късно и след промени в състава започват да свирят олд скул хардкор, повлиян от стила на групи като Warzone и Cause For Alarm, дори правят кавър на Varukers.
„Пройдоха“ е пънк/ска група с влияния от Sublime, The Toasters, Dropkick Murphys, Madness. Текстовете им са за алкохол. Имат записан диск „С аромат на джибри“. Рядко свирят извън Варна и са известни с култовия химн за Владиславово.
Pizza е стара скакор група от Варна. Името им идва от кръгло площадче пред магазина за алкохол в морската градина, където се събират пънкарите. Текстовете са забавни и хумористични, като се набляга на алкохола, тревата, киселото мляко, мезето и лентяйството.
Bombshelter започват през лятото на 2007. Силно повлияни от Discharge, свирят d-beat пънк и имат издаден дебютен DIY албум. Повечето им песни са на български език.
On Our Own е метълкор банда с доста тежки брейкдауни. Започват около 2006 и включват членове на Cold Breath. Имат издаден сплит с One Faith.
A-Moral е може би най-добрата група от Варна в момента. Започват през 2006, но всичките са ветерани от много други банди от 90-те. Това са Краската от Confront, Гецата от Crowfish и лудият вокалист Иво-Бежамето. Текстовете са изцяло свързани с тежката социо-политическа ситуация в България с корумпираните правителства, ЕС, НАТО, мафията на кмета Кирил Йорданов, „оправянето“ ни за 800 дни и пр. В края на 2007 издават дебютния си албум „Шутове за всички шутове“. Всички текстове са на български.
Unrest правят зверски кръст, вдъхновен от Disrupt, и са ветераните от началото на 90-те, но не правят концерти. В групата са Жоро и Сашо от Confront + Косьо от Frontpoint.
Организацията на хардкор/пънк фестивали и концерти във Варна е доста трудна. През 2002 4-тият ежегоден Freemind фестивал в Comix Club беше прекъснат на втория ден, след като пънк и хардкор хлапета бяха бити от полицията отвън. На следващата 2003 г., когато трябваше да се проведе петият Freemind отново в Comix Club, той изобщо не започна. Стотици пънкове и хардкор хлапета от България и дори от други страни излязоха да протестират пред общината! В деня преди започването на фестивала кметът-кретен и мафиот Кирил Йорданов официално забрани фестивала. Следващата година фестът мина без усложнения под името No Way Fest, като ще се запомни реюниънът на Confront под името Boycott! През 2005 и 2006 фестивалите бяха ОК. Но през 2007 преименуваният на Union Fest фестивал отново беше спрян в Comix Club. През август 2007 фестът започна да се прави на открито в индустриалната зона на града, където няма особени проблеми, освен ужасния прах и мръсотия, а името му е сменено на East Noise Attack Fest.
Култовите места, където се събират пънк и хардкор хората, продължават да са Обсерваторията и Улея в морската градина, досами централния плаж. Интересни места са музикалният магазин „OZZ“, „На Тъмно“, „Мухоморка“ и студиите за татуировки и пиърсинг, които се намират в същия район.
Затварянето на Зона 51 беше голям удар за сцената във Варна. Сега концерти се правят значително по-рядко и доста по-трудно. Много банди вече не репетират толкова често, защото нямат възможност да свирят на сцена често като преди в „Зоната“. Дискове на групи се купуват все по-рядко и интересът на хлапетата се губи все повече. Новото поколение хлапета са предимно апатични и слушат фешън „хардкор“, няма никакви зинове, няма почти никакъв активизъм и социални идеи в сцената извън текстовете на песните при някои групи. Най-силните банди в момента са старите Indignity, Another Day, Outrage, „Момчета с кубинки“ и по-нови като A-Moral, Bombshelter, Contradiction. Дано скоро да излязат нови зинове, групи, колективи и да се случи нещо позитивно.
Оригиналният текст е публикуван в бр. 27 на чешкото пънк списание Hluboka Orba

ТЕКСТОВЕ
Ignore
Използван и отхвърлен

Свят роден от нищо изпълнен със лъжа, купен и продаден на евтина цена.
Животът е изгубил своята красота, останала е само лошата страна.
Поробен и потиснат игнориран от света, човекът е машина без мозък и душа,
склонен да обича, стреми се към върха, към злото основано на омраза и лъжа.
Нощта се затваря над твоите очи и нечовешки закърнели са твоите мечти,
град-утопия изграждаш в себе си, бездушен и вулгарен, къде отиваш – спри!
Използвай своя мозък, преценявай и мисли, отваряй си очите, виж през всичките лъжи.
Светът не е това, което виждаш ти, а само е прикрит с фалшиви бои.
Клони към свободата, оковите хвърли, бори се за правата си законите смажи.
Хвани реалността и света очи в очи хвани се и разбий всичките стени.
Системата те тъпче, потиска поробва, системата, от която си малка част и ти,
поробен и потиснат, душевно осакатен – работиш и страдаш всеки шибан ден.
Системата те тъпче, купува, продава – използван и изхвърлен ненужен предмет,
продаваш себе си за пари, но защо? Това ли е цената на твоят живот?
Жив съм, за да живея в природната среда, не в лаборатория, в клетка да умра.
Човекът ме използва, човекът ме тормози, човекът ме измъчва и отнема моя живот.
Вземате го вие, невежи същества, убивате жестоко тяло и душа.
Ти бъркаш в моя мозък, тровиш моята кръв! Ти бъркаш в моя мозък, тровиш моята кръв!
Това ще продължава, все още, но защо, аз отчаяно се моля да спрете лудостта!

Момчета с кубинки
От скромен произход

На работници деца, ний сме горди, че сме бедни,
това е наш’та сила, за обществото ний сме вредни
трябва да се борим, да се обединим
и с истина една да се въоръжим!
Ние няма, няма, няма да се дадем,
на свръх богаташи да се продадем.
Ние трябва, трябва, трябва да се държим,
макар и да сме малко, а не да се делим!
Те страхуват се от нас, защото не могат да ни спрат
с политика се опитват да ни заблудят,
те използват нашият глас, срещу самите нас,
те искат да ни превърнат в затворници без глас!
Не могат да отнемат нашата свобода,
могат да ни използват за работна ръка.
Но не могат да отнемат нашето съзнание,
дори до покой, ще се борим без колебание!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *