Хибридната война

печат

warmindПреди 28 години, когато бях войник, попитах ротния старшина защо копаем канал. Старшината бе пределно откровен: „За чанч!“

Ново плашило на хоризонта! Хибридната война! Феномен, който с названието си не обяснява нищо, но пък звучи много умно – също като други перли от речника на професионалните изнасилвачи на мозъци: „глобално затопляне“, „задкулисие“, „креативен клас“…
Дълго ще търсите ясна дефиниция на хибридна война. Ще преровите купища общи приказки, но никъде няма да намерите точно изреждане на принципно новите, небивали досега от векове насам характеристики, които различават „хибридната“ война от „обикновената“.
Това никак не е случайно. Всяка война е хибридна. Чиста, „класическа“ война може да видите само на масичките пред Народния театър. Там вманиачени чичковци играят с часове ШАХ. Само в шаха няма „хибридности“, ако изключим навиците на някои играчи да дразнят противника си, като подхвърлят откровени и завоалирани обиди. В шаха има точни правила, пешките не дезертират, конете не вдигат бунт, офицерите не се увличат в грабеж на обозите, топовете никога не обръщат огъня срещу свои, царицата не прави държавен преврат, на дъската отсъства цивилното население, което изхранва армията и плаща войната на царете. Всички фигури са покорни на играча, не издават военни тайни, а царят е неприкосновен – ни да го пръснеш на парчета с бомба като Александър ІІ, ни да го гилотинираш като Луи №16, ни да го изгониш като Фердинанд, чиято коронация за цар (тоест претендент за трон в Константинопол, понеже цар иде от цезар, а Цезар царува в Рим или във Втория Рим, не в някаква насрана София) чудно защо празнуваме като „Независимост“.
Фактите обаче са неумолими. Всяка война на човечеството е съдържала „неконвенционални“ елементи. И информационна война – порой лъжи срещу неприятеля, произхода и жените му, само дето днес разпространението на пропагандата е по-бързо. И прехващане на вестоносци, подмяна на заповеди предавани с писмо или със сигнали с флагчета. И преобличане в противникова униформа. И привличане на недоволни от местното население. И преструвки, че няма война, докато топовете гърмят, сабите секат, куршумите свирят. И удари по цивилното население, за да се вдигне паника, която пречи на войската, да няма кой да я храни, и отравяне на кладенци, изгаряне на ниви, подхвърляне на умрели от чума или друга гадост. Използване на наемници, смяна на съюзници, реализиране на печалби – всичко вече това го е имало. Всичко, каквото се сетите за войната, вече го е имало. Няма само пълномащабен конфликт с ядрено оръжие, но и двете бомбардировки на Япония стигат, за да си представим, че след атомна война надали ще има кой повече да воюва даже с камъни и тояги.
Тогава за какво са измъдрили тоя термин?
Преди 28 години, когато бях войник, попитах ротния старшина защо копаем канал. Старшината бе пределно откровен: „За чанч!“
Със същата цел е измислена „хибридната война“. Да се чанчи умът ни, да не разбира какво става и щом капне от напразни усилия, да вярва на началството каквото и да изтърси то. Хибридна война – значи трябват хибридни оръжия, хибридна тактика, хибридна стратегия… а това струва пари. Колко? Колкото трябва.
Масово това словосъчетание навлезе по повод на случващото се в Украйна, там най-ясно личи, че „хибридът“ е предназначен за тотално баламосване. Западът казва, че Русия води хибридна война, против която трудно се вземат някакви миротворчески мерки – което трябва прикрие „може да сме обявили Украйна с новото ѝ правителство за съюзник, но не желаем да ѝ помогнем“. Западът охотно размахва пръст на Москва, но не му стиска да се скара сериозно с нея. Правителството пък в Киев се извинява, че не иска да въоръжи народа, за да се защити сам, след като армията е неспособна да го стори. Излъгалите гражданите си политици с право се опасяват, че ако раздадат четирите милиона автомати от старите съветски складове на хората, много скоро ще надникнат в дулата на тези пушки, усещайки с гърба си твърда стена.
А че самите западни правителства водят „хибридна война“ против тероризма, при което използват ГЪВКАВИ определения кой е терорист, а кой не е, това се замълчава. От срам? Или че пак киевското правителство води „хибридна“ война против собствения си народ, за да се укрепи във властта – и това не е за приказване, нали?
Или че ВСИЧКИ правителства, начело на потисническите класи водят война за усмиряване, използвайки ВСЯКАКВИ похвати (това ако не е хибридно, то какво е?) на населението си, било пряко, било насъсквайки го срещу малцинства, съседи, бежанци, митични врагове от другата страна на земното кълбо – това също ли не бива да се разбира? Понеже не звучи ПОЛИТКОРЕКТНО?
Самото словосъчетание „хибридна война“ е война – масово изнасилване. Но за разлика от инструкциите в някои армии, ние не препоръчваме да „се отпуснете и да получите удоволствие“. Просто не си разтваряйте… ушите, за да не ви изчукат мозъка. Той ви трябва за мислене, не за кефа на някой, който не ви мисли добро. •

Шаркан

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *