Хората и това си нямат

печат
Глас народен

79 депутати внасят четвъртия поред вот на недоверие към правителството. Основният мотив за кой ли път са корупционните практики в управлението на страната. Като основна сфера за прилагане на корупционни практики Веселин Методиев от ДСБ посочи инфраструктурата с всичките ґ клонове – енергетика, пътища, транспорт, регионално развитие, благоустройство. Други мотиви за внасянето на вота са корупцията в здравеопазването и в МВР. Нямало политическа воля за преодоляване на корупцията по високите етажи на властта и за създаването на необходимата организация или институция, която да доведе до резултати.
По същото време нашите сътрудници С. Бояджиева и Д. Богданова попитаха няколко обикновени хора биха ли подкрепили сваляне на правителството. Ето техните отговори:
„Да, разбира се. Не съм доволна от сегашното правителство. Всеки гледа за себе си и никой не мисли за пенсионерите, че умират от глад, бъркат по кофите, изобщо народът живее в мизерия. Не смятам, че друго правителство би управлявало по-добре. Всички гледат да се доберат до властта, само обещават и накрая нищо не дават.”
Веселина Топалова, 59 години, пенсионерка
„Да, бих го подкрепил. Хората продължават да недоволстват, всеки ден се правят стачки и реално погледнато животът не се подобрява. Пък когато се смени това правителство, тогава ще се види дали при новото ще се подобрят нещата.”
Николай Чакъров, 23 години, безработен
„Да, бих подкрепила едно евентуално сваляне на правителството. Мисля, че вече трябва да ни управляват отвън. За 15-20 години нищо не се случва и хората все повече и повече губят надежда. Време е да дадем на някой друг, отвън, възможност да управлява. Смятам, че трябва да има надежда и че едно друго правителство би управлявало по-добре.”
Кристина Цветкова, 28 години, рекламна сфера
„Да, защото откакто дойде демокрацията, нищо хубаво не сме видели. Мисля, че едно старо правителство би управлявало по-добре. Била съм малка по соцвреме, но съм чувала, че тогава е било по-строго, но и много по-безопасно.”
Константина Миленова, 22 години, студентка
Странно или не, изглежда този път депутатите наистина изразяват мнението на хората – всички искат сваляне на правителството. Овации за опозицията! Но при по-внимателен поглед лъсва порнографията на политическата система. Опозицията не предлага алтернатива на системата. Предлага голи обещания за „честно” управление, на фона на собствените си далавери от близкото минало и тъжното настояще. Опозицията вижда проблема в корупцията по високите етажи единствено защото вече не ги обитава, а не в корупцията и алчността като същност на капиталистическата система. Хората от „улицата”, напротив, не се интересуват от корупция. Те не си играят с макроикономика и милиардни суми. Те виждат само, че повечето около тях са бедни и обезверени, че социалното недоволство изобщо не се регистрира от дебилната държава и че политиците не предлагат нищо ново, а още по-малко нещо добро. За съжаление, макар да не харесват правителството, те и такива като тях не могат да очакват нищо от подобен вот на недоверие, па дори и той да беше спечелил. Пред алтернативата да сменим Станишев с Костов или Борисов, младото момиче направо призова за връщане на Живков, защото тогава много хора живееха по-спокойно. Явно смените „отгоре” не вършат работа, щом я докарахме дотам, откъдето тръгнахме преди 17 години. Въпросът е какво тогава върши работа?
Остава да направим много по-трудната смяна отдолу, в самата същност на обществото, което ще рече да го създадем най-сетне като общество, а не като стадо. Тези хора, които призовават за смяна на управлението, да видят управляването на живота си като свое собствено задължение и право. Каквото и да решават политиците, последствията ги носим всички ние. Логичният въпрос е защо решенията да не се вземат от нас? Това е алтернативата, която политиците никога няма да споменат и която трябва да изградим сами. Да се превърнем в хора, които нямат нужда от овчар. Има достатъчно средства, достатъчно примери, които демонстрират, че това е възможно. Това, което ни липсва за момента, е малко повече кураж и чувство за общност. Ако ги намерим, следващият път правителството ще е паднало, преди да може да каже „вот”. •

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.