Кьорсофрация

печат

Негово нищожество Росен Плевнелиев покани на гости английската кралица. Не онази от вицовете, а истинската, която се блещи от британските банкноти и монети.

Ще дойде кралицата, а с нея слуги, пазачи, дипломати, пак пазачи, бизнесмени може би, ама и те с бодигардове. Като видят накъде е тръгнала кралицата им, насам ще се втурнат и обикновените поданици – на почивка, разбира се.

Ще има престиж и приходи за хотелиери. Е, и малко (милионче-два) разходи по посрещането, но пък келепир за бармани, келнерки, проститутки (те поне честно си заработват парите), частни охранители и извънреден труд за униформени и цивилни стражи на националната (не)сигурност. Ще засияят с отразена кралска светлина родни икономически и политически мутри, добре платени интелектуалци и добре оскубвани наивници от простолюдието.

Ще блесне цялата ни страна с ореола на гарантираната антитерористична безопасност, с недискретния чар на чалгата, с акселбанти на скоростни магистрали, обсипани с отрязъци на лентички (туй понеже постоянно ги откриват и то тържествено). Всичко това навярно ще разсее и смрадливия пушек от атентата на Бургаското летище, и горчивия дъх от европейските доклади. Ще подслади и ценовите скокове на тока, парното, захарта, горивата и насъщния, ще омаловажи спадовете в заплати, пенсии, помощи и други все по-антисоциални придобивки.

Всичко за доброто на туризма и за националната гордост – цяла кралица ни идва на крак, не папа от Полша, не президент от Америка. Бизнесът ще брои пресни пачки от дащните британци, държавната бюрокрация – данъчни приходи. За всички останали – чаша студена вода (ако е рекла ВиК) и положителни емоции. Защото откъде другаде да дойдат тези положителни емоции? – предприятия фалират, смъртността и пенсионната възраст расте, младежта се пропива, претрепва в автомобилни катастрофи и оглупява, сметища гълтат ниви, градини се превръщат в игрища за голф.

Дали ще се досети лицето Р. П. да покани и Шведската кралица? Поне и берачите на боровинки да намажат нещо. •

Христо Николов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *