Люси Парсънс (1853-1942)

печат
Люси Парсънс (1853-1942)Люси Парсънс (1853-1942)
Люси Парсънс (1853-1942)

Лучия Елдине Гонзалес, по-известна като Люси Парсънс е родена около 1853 година в малко градче в американския щат Тексас в бедно семейство на мексикански роби.
През 1871 г. тя се омъжва за Албърт Парсънс, който е бивш ветеран сражавал се на страната на Конфедерацията по време на Гражданската война в САЩ. Същата година те напускат Тексас и се преместват да живеят в Чикаго поради нетърпимостта на местното население към смесените бракове. За да оцелеят, и двамата са принудени да работят най-тежката и зле платена работа. В Чикаго и двамата се включват в организираната борба на трудещите се за по добри условия на живот и труд. По влияние на емигрирали от Европа безвластници те прегръщат идеята на анархизма и стават нейни дейни пропагандатори.
На 11 ноември 1887 г. Албърт Парсънс, заедно с още няколко анархисти, е осъден на смърт и убит от властниците, за да влезе в безсмъртия пантеон на „Мъчениците от Хеймаркет“ и да запише датата 1 май в историята.
След неговата смърт Люси продължава неуморно да пропагандира анархизма. През 1905 г. става член на безвластническия синдикат „Индустриални работници на света“. Заедно с Ема Голдман разгръща широка феминистка дейност, насочена към запознаване на жените с техните основни социално-икономически права.
През януари 1915 г. Люси Парсънс е един от основните организатори на Чикагските гладни демонстрации. Полицейски доклад през 1920 г. я описва като „по-опасна от хиляди бунтовници“.
Люси Парсънс умира при пожар в дома си на 7 март 1942 г. До ден днешен причините за пожара остават неизяснени. След смъртта ѝ полицията конфискува от дома ѝ над 1500 книги и документи. През 2004 г. общината в Чикаго е принудена да кръсти един от парковете в града с нейното име.
В. Пенев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *