Манифест за пред публиката

печат
В началото на март неколцина представители на самозваната българска интелигенция обнародваха манифест „За републиката“. Пореден лицемерен опит за запълване на определена политическа ниша, но най-вече забележителна илюстрация на причините за невежеството на хората у нас, че и по света. По-долу ще се постараем да изобличим този опит, с надеждата, че ограмотяването на хората ще попречи на оглупяването/манипулирането им.
Основната ценност на манифеста е Републиката. Трябва ни просто една „чиста и свята“, заедно с нейния Закон и нейните Институции. Проблемът на Републиката, Закона и Институциите е… Мафията.

Проблемът на манифеста обаче е, че думичките с главни букви всъщност значат нещо – не е достатъчно просто да ги подредиш така, че да звучат красиво.
От времето на Левски въпросът за републиканския ред на управление никога не е стоял пред народа. Монархическият режим е наложен от освободителите. Референдумът за Република е проведен в условията на установяваща се тоталитарна диктатура, като алтернативата е напълно компрометиран режим. Днес България е република, просто защото монархиите по света практически изчезнаха, а не защото народът я е „съградил“.
Републиката действително е ценност за определени хора. Но привнесена отвън.
Модерните републикански форми на управление, с все Закона и Институциите си, излязоха на историческата сцена с възхода на едрата буржоазия. Новата управляваща класа не можеше да използва старата монархическа форма, за да легитимира и организира властта си – това роди Републиката. И след два века еволюция републиканският ред крепи на власт едно обогатено малцинство, като осигурява поддръжници сред мнозинството чрез илюзия за собствената им значимост.

За интелектуалците от епохата на европейското просвещение е простимо да посочват Републиката като решение за проблемите на обществото. От Американската и Великата френска обаче отминаха двеста години. Днес почти всички държави по света са републики, а пропастта между бедни и богати е по-голяма от всякога. Републики организираха най-големите касапници в човешката история. Да призоваваш днес за защита на Републиката е или интелектуална импотентност, или чисто предателство.
Съдейки по „конкретиката“, второто е далеч по-вероятно. Единствените конкретни предложения са в рамките на Закона („отслабен“ и „нарочен за подигравка“) и отправени към Институциите (които са „взети за заложници и функционират като изпълнителни органи на мафията“). Ако наистина „имитацията на държава не управлява със закон, а с изнудване, заплаха, прелъстяване и поквара – но използва лостовете на министерства, държавни учреждения и съдилища“, няма никаква надежда за промяна чрез Закона и Институциите. Интелектуалците обаче удобно пропускат да забележат противоречието – не биха искали да попаднат под ударите на Закона. Пък и това не е нужно, за да подменят днешните властници.

По законността ще ги познаете. Никой властник не говори против законността, защото тя е единственото оправдание да налага волята си с насилие. Без насилие от властта не остава нищо. И преди Републиката, и преди Мафията, и днес Законът винаги е бил „гола сила“ – иначе нямаше да го налагат с палки – и винаги е защитавал овластените. В Монархията – привилегиите на аристокрацията и духовенството. В Републиката – собствеността на богаташите.

Инициаторите на манифеста „За Републиката“ са обикновени властогонци. Изтупвайки от нафталина пропагандата на старата буржоазия, прилагайки няколко модерни PR трика, искат да насочат за пореден път енергията на обществото ни в посока, която да ги намести на топло, без да рискуват собствената си кожа, като оспорят легитимността на самият републикански ред. С лека ръка премълчават извода, че това неминуемо ще укрепи властта на Мафията за още известно време. В едно логично мислещо общество логическият трик би бил прозрачен. Такова общество обаче още няма никъде, защото навсякъде се намират хора, които лесно „навличат различни по цвят идеологически дрешки“, само и само да завлекат със Закон народа си към дъното, за да изплуват върху него.

Наблюдател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *