Масирани удари срещу съпротивата

Сградата на атинския съд след взрива на 30 декември 2010 г.

печат
Сградата на атинския съд след взрива на 30 декември 2010 г.
Сградата на атинския съд след взрива на 30 декември 2010 г.

Един от многозначителните парадок­си на капиталистическите кризи е, че те никога не засягат своите прилагателни. Финансово-икономическата криза донесе огромни печалби за финансистите и икономистите, също както при политическите кризи кьоравото удрят предимно политиците. Светъл и скорошен пример за това беше нашата Тройна коалиция, която се роди от политическа криза – невъзможността на спечелилата партия да състави правителство, което докара гювеч не само на нейните, ами и на политиците от следващите две партии.
Кризата обаче е криза и някой трябва да носи загубите. Докато има власт, тя определя загубилите и те логично са онези, чиито интереси се разминават най-силно с тези на властта. Един от вторичните трусове на финансовата криза беше така наречената „кредитна“ криза на правителствата, при която изведнъж държави от „Златния милиард“ като Гърция, Португалия, Испания и Ирландия се оказаха „фалирали“ и трябваше да „затягат коланите“. Коланите, разбира се, не бяха опасалите мазните тулуми на техните политици и капиталисти, а за пореден път – тези на работническата класа. Най-свирепият, последователно и безмилостно координиран удар беше срещу гръцкия народ. В икономическо отношение гръцкото правителство, Международният валутен фонд, Световната банка и Европейският съюз направиха с бунтовните гърци онова, което във военно отношение Франко, Хитлер, Мусолини и Сталин направиха с испанския народ преди 75 години. Ударите срещу социалните придобивки в Гърция продължават и в момента, съгласувано на трите фронта – политическия със законите през парламента, икономическия – с цените, уволненията и кредитите, и не на последно място – пропагандния, през медиите, продължаващи да тиражират от една страна мита за „глезените гърци“ и от друга – за „терора“ на тяхната съпротива. Тези удари вече са много по-мощни, защото в тях участват политиците, банкерите и медийните подлоги от Европа (включително родните гадини) и Америка, а не само местната сган в южната ни съседка, на която доскоро нашите братя там бяха повече или по-малко намерили колая.
Огнени ядра, призраци на RAF и гръмнали бойлери
На 13 януари гръцката антитерористична служба арестува шестима души по подозрение във връзки с организацията „Конспирация на огнените ядра“ и извършване на терористични акции.
В Атина и Солун са арестувани четирима анархисти, които са обвинени за атентата срещу централата на Националната електрическа компания в Солун, извършен на 13.10.2010 г. При обиските в квартирите им са намерени боеприпаси, пистолет 9 мм, иззети са компютри, флашки и др.
Арестуван е и член на Централния съвет на младежката организация на лявата партия „Синаспизмос“, която е част от Коалицията на радикалната левица. Момчето е освободено на 14 януари.
В Атина е задържана и 27-годишната германка Фей Майер. Нейният арест е показателен за методите на гръцката полиция и манипулациите на подопечните ѝ медии. Майер е обвинена във връзки с арестувани членове на „Конспирация на огнените ядра“, а полицията и медиите разпространяват информацията, че тя е дъщеря на членовете на Фракция „Червена армия“ (RAF) Волфганг и Барбара Майер. Волфганг Майер е убит при престрелка с австрийската полиция в началото на 80-те години (За това какво представлява RAF, четете на стр. 6).
Тази лъжа веднага е опровергана от близките на момичето и Германската федерална прокуратура. Фей живее от години в Атина, заедно с майка си, а баща ѝ си живее и работи в Германия, учител по музика.
Процесът срещу арестуваните членове на „Конспирация на огнените ядра“ започва на 17 януари и службите в Гърция здраво „забъркват гипса“ – най-вече заради публично отправените заплахи на организацията, публикувани след атентата срещу съда в Атина на 30.12.2010 г., където пише например: „Предвид военния съд, който се подготвя на 17 януари за революционната организация „Конспирация на огнените ядра“, ще бъдем строги и безпощадни в своя избор и действия“.
Писма с патрони и заплахи са получени на 26 януари в гръцките дипломатически представителства в Мадрид и Барселона. Патроните са 22 калибър (за флоберка), а според преписващите едни от други български сайтове били „22-милиметрови“, което е калибър за оръдие, но какво да ги правиш, завалиите…
Текстът на посланието на неизвестните податели е: „Внимавайте как се отнасяте с арестуваните“.
На 26 срещу 27 януари в гръцката столица избухват два взрива пред държавни учреждения, причинени са само материални щети, никой не поема отговорност.
Междувременно малък инцидент разваля атмосферата на Световния икономически форум в Давос. Силна експлозия разтърсва намиращия се в центъра „Пост хотел“. Управата на хотела заявява първоначално, че е „гръмнал бойлер в складово помещение“, полицията разследва „криминален мотив“, а отговорност поема организация „Революционна перспектива“.
А. Ванчев и В. Николов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.