Митът за циганската интеграция

печат

с нас НИКОГА не са се държали с „добро

Слушал съм за етноса си какво ли не, но наскоро дори прочетох коментар под една от статиите на „СМ“, съставен от небивалици – две грандиозни заблуди, смазали усета за достоверност на мнозина сънародници от българския етнос.

Първата – за „ромската интеграция“ били изсипани купища пари, ама нахалост. Извод от тук: циганите от добро не разбират, с тях трябва само ТВЪРДО, с кютек и принуда.

Втората – циганите НЕ МОГАТ да разберат доброто, понеже им е „в кръвта“ да са опаки и нецивилизовани. Имали си една своя вяра, че всичко под слънцето, което могат да изпросят, откраднат, присвоят, им се полага даром. Били „деца на природата“, не бивало да имат никакви грижи, включително за многобройните ЧАВЕТА, дето ги плодят като зайци, целият свят им е длъжен, а за тях е въпрос на чест да излъжат нециганина. Та поради тази „циганска вяра“ изводът излиза същият: с циганите трябва да се действа с корава ръка и пак не е сигурно, че ще се „цивилизоват“.

Това казва опонентът ми.

А сега ще кажа аз, дъртият мангал, когото още никой не е хванал в лъжа, просто защото ме мързи да лъжа, истината е по-лесна, а не обичам да се бъхтя залудо. Ще бъда кратък, защото и езикът ми, и пръстите мазоли хванаха писмено и говоримо да отричам безброя дивотии, виреещи в публичното пространство на „българщината“.

Първо, ако под „интеграция“ някой разбира всички да сме под един стандарт, ще има да взема. Но ако под същата дума разбираме постигнато спогаждане между различни култури в рамките на един народ, попитайте какви бяха отношенията между българи и цигани преди 25 години.

Второ, наистина над „ромските“ организации имаше златен дъжд, над някои обилно капе и сега. Само че тези пари НЕ СТИГАТ до обикновените цигани. Хващам бас, че даващите надали са разчитали, че тези средства ще отидат другаде, освен в джобовете на циганските тартори и ортаците им от българската държавна мафия.

Друго, с нас НИКОГА не са се държали с „добро“. Това не извинява мерзостните изцепки на мнозина цигани, просто е факт. И в държавата на БКП циганската общност бе в ръцете на мешерето (днес то има свои конкуренти от „едноличните“ кланови тартори, ама кой ли българин се интересува от тия подробности). Тогавашната държава бе гласувала доверие на по-незабележимите спрямо сега „барони“ да мачкат циганската рая както си искат, стига да не се разчува, а самите барони да бъдат верни на държавата в лицето на специалните надзорници „по малцинствени въпроси“ от МВР и ДС.

Така че с „добро“ не са опитвали спрямо нас. И така са създали едни много мъчни за разчупване табиети. Още повече, че и няма опити за разчупване.

Още в Османската империя циганинът е бил човек под подозрение. Неприязънта се пренесе и в царска България, при все че без особени задръжки ни вземаха войници – и например на фронта при Добро поле циганите в българската армия не показаха ни повече страх, ни повече „доблест“ от българите. Биеха се като всички – за чужди шукаритетки. В „социалистическа“ България обаче ни бутаха почти изключително в трудови войски. Властта поддържаше презрението на масата българи към циганите, а когато те презират, от немай-къде се чувстваш по-близък с тарторите от твоето племе – принудено. Не че ги харесваш, кръвопийците, ама друг изход забрави.

После дойде „демокрацията“, разрази се една приватизация и плячкосване на материалните активи на държавата, създала достатъчно, че да има за поминък на едрите мародери цял четвърт век и още не са опоскали всичко. Кой пръв загуби работа в приватизираните предприятия? Циганите. Кого по-трудно вземаха на работа в новите частни фирми? Циганите.

Изплуваха с богатствата си гадините от мешерето и останалите „ромски“ големци.

Съжалявам, но българите много рядко подаваха ръка, за да не попаднем в гетата, още по-малко, за да се измъкнем от тях. Все гледаха, как разпарчосваме съсипани от уважавани бизнесмени обекти, без да се сетят, че каквото сме откраднали, то е мизерна част от залъка, погълнат от големите крокодили, все чисти българи.

Колкото до „циганската вяра“ – ами сами помислете кой повече лъже, циганите или българите във властта. И тази „вяра“ е типично поведение на оставени на самотек ДЕЦА. Всяко дете се мисли за център на света и не иска да има грижи. Само че нашите деца нямат детство.

И за завършек: като ми говорят някои за „кръв“, нека ми покажат гена на „цивилизацията“ или гена на „диващината“, нека ми докажат, че културата се предава физиологично, а не чрез възпитание и пример.

Е, циганите получават лош пример, а за усилието си да следват въпреки всичко добрия – никаква помощ. Най-много някоя партия да прикотка за цвят дузина цигани, за да се хвали колко е модерна и толерантна. Да, ама тия „очовечени“ мангали са като измекярите на бароните, просто по-лъскави и възпитани, иначе запазват същата ситуация на безизходица за цялата, далеч не монолитна циганска общност.

Това е. Опа, обещах да съм кратък, пък не се получи. Е, запишете, че сте ме уличили в лъжа. Ще е за първи път. •

Хасан Девринджи

2 коментара

 • Хасане, колкото и да слагаш кавички на думи като българщина, нищо няма да се промени. Българщината ще си съществува. Циганският проблем също. Става дума за общност, която в културно отношение е чисто и просто по-назад. Преподавал съм доста време на цигани. Освен туй съм и малко антрополог и в момента правя теренно изследване. Имам приятели от този етнос, някои от тях са от чудесно интегрираните – каквото-и-да-означава-това-в-една-колабираща-държава. 🙂 Жените в махалите са в по-голямата си част безправни същества, които са унижавани, бити, продавани, омъжвани насила и недопускани до училище от собствените си родители. И това ли е плод на държавната политика? Не, но е факт, че държавата, ако иска да помогне, трябва да се отнесе с особено внимание към циганските жени, които са най-големите жертви в момента.

 • Е здрасти! Малко ли съм писал какви дивашки традиции тегнат над циганите!
  Ама да ми разправяш, Даниелчо, малко антроположе, че държавата е света водица ненапита, че и се напъвала да помогне – хайде да не си разправяме фантастики, Азимов по го може.
  При „соца“ (питай ме защо са тук кавичките) циганите бяхме на кестерме, гледаха да ни стандартизират спрямо т.нар. Среден българин. При капитализма (без никакви кавички, щото марксистите лъгаха за комунизма, ама за капитализма истина си казаха) сме вече УДОБНИ каквито сме – удобни за властта да тормози българите и да ги насъсква срещу нещо друго, за да не я подхванат нея.
  А за колабирала уж държава – моля ти се, уж умен човек се пишеш, пък и ти не правиш разлика между държава и страна. Кое е колабирало на чиновниците? А на политиците и дружките им от бизнеса тъй наречен?
  Олекна ми доста с тия разсъждения, господин малкоантрополог.

  И само да уточня – в какво именно били по-напред българите? Ти май скоро не си пътувал с влакове по часове, когато бачкаторите отиват или се връщат от работа.
  Нито си виждал в някоя селска кръчма как ядат железничари ремонтници на линиите – как го правят българи, как го правят цигани.
  Ей, и при едните, и при другите са на ачик различни прослойки! Вземи сравни тия прослойки, не на общ кантар само българи и само цигани! Или не е антропологично това?

  Е, стига толкоз, че то цяла статия излезе…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *