Мръсник или глупак?

печат
За новоизбрания президент на републиката се разбра, че обожавал да сменя памперси, дори на чужди деца, и че осъждал доносите, които според него били… „андрешковщина“.
За да задоволи първата си страст, изобщо не е било нужно да става президент: има доста домове за сираци и деца с увреждания – широк простор за изява! Ако му е малко, да обиколи и старческите домове, болниците, копторите на крайно бедните, все ще открие кому да смени памперса… и да получи дълбоко морално удовлетворение.
Второто изказване на господина обаче е по-важно. То говори за две неща: или че новият президент е едно посредствено човече без забележима обща култура (разказът „Андрешко“ се учеше в училище) – накратко, в прав текст казано, глупак; или че е съзнателен мерзавец, който застава против най-съществените качества у хората – чувството за солидарност, при това безкористна, усетът за елементарна човешка справедливост, както и онова, което наричаме „чест“, а и да не забравяме за милосърдието, проявено от каруцаря спрямо арогантния служител на „студеното чудовище“ държава.
Достатъчно е да прочетете творбата на Елин Пелин, пък сами решавайте що за интелектуален титан може да нарече постъпката на Андрешко доносничество.
Плевнелиев заяви, че докато кръстосвал вече оглавената от него родина, се срещал с „всякакви хора“, но предимно с „местния елит“. Тук везните повече се накланят в ползата на дефиницията „мръсник“. Защото „местният елит“ са местните мутри, местните заслужили доносници на ДС, местните реститути, местните бюрократи, сиреч местната периферия на управляващата класа, благодарение на която осемдесет на сто от населението на страната е или под чертата на бедността, или опасно близо до нея. Този елит е отговорен за социалното неравенство, несправедливостта, стопанската и нравствена криза в България. Държавата – това са те. Друга няма и не може да има (нея държавникът генерал Дьо Гол нарича „най-студеното от студените чудовища“ по любимото му определение на Ницше).
Литературният герой Андрешко се оказва отличен индикатор за това кой кой е всред сегашните ни дейци от всякакъв род: дали глупак, дали мръсник, дали просто човек с поне капка достойнство и здрав разум. •

Остави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *