Мюсюлмани = християни

печат
Религията е организирана система от вярвания, мирогледи, която проповядва определен начин на живот, учи на морал и етика. Тези странни колоритни явления, известни (в повечето случаи) с безкомпромисната си жестокост, прикрита зад благоприличие, смиреност и съпричастност, в тяхната същност са напълно еднакви. Дали ще носиш бурка или кръст, щом извършваш непристойни дела, ти си проблемът. Коренът на религиите е в морала, който те проповядват, а не в налагането на своето или пълното отрицание на съществуващи явления. Може би ключът към изграждането на един по-добър свят е в осъзнаването на проблематиките на стария.

Светът днес ни представя букет от религиозни направления, всяко от които се разклонява на хиляди малки течения и схващания. Дали еднакви, или различни, тези течения покриват определени нужди на населението, като налагат желан начин на живот чрез страх и подчинение, сплотяват чрез общи схващания за света и омраза към друговерците. Основополагащото на религиозните „секти“ днес действително е омразата. Била тя към всички или към определени сфери на чуждото, тя представлява страх от непознатото.
Още от първобитни времена светът предоставя дузини препятствия на човека, включително и братоубийство, които го възпрепятстват в неговото морално развитие. Поради това смятам, че за онези времена е било нормално страхът от неопознатото да сплотява населението. Днес обаче нещата не стоят точно така. Забелязва се дипломатическа връзка между вероизповеданията и толерантност на високо ниво, но непоносимост на обществено, което, разбира се, води до налагане на отрицателно обществено мнение към друговерците, малцинствата и всички с различни идеи, тъй като обществото обявява различните за луди и ги отритва. Това може би не е било предвидено в религиозните текстове и днешният свят бива разчленен от непоносимост към различното.

Моралът в религиите е тяхното естество. Схващането на писанията, пълни с метафори и житейски съвети, изисква много усилия, но си заслужава. Религиите не са средство за масово унищожение, а учители по етика и нормално човешко държание. Разбира се, за подобен оглед на религиозния материал трябва да вметна, че не вярвам във всевишния или поне не в тази му форма. Продължавайки по същата логика, премахвайки „бозата“ от четивата, те се превръщат в учебници за културно и мирно държание. Докато взискателното изследване и практикуване на „бозата“ причинява колосални разколи в общочовешките отношения, именно поради което не мога да вярвам на терористични институции като църквата. От друга страна тези разделения спомагат за корупцията и своеволията на управниците, като изместват реалните проблеми на човека с изкуствени. Естествено, че мога да живея под един покрив с друговерец, било то на семейни или приятелски начала, но да живея без храна не мога. С този прост пример се опитвам да ви накарам да се замислите къде се коренят проблемите и дали те са актуални, или не.

С малко по разчупено мислене можем да сравним футболните хулигани с гореспоменатата религиозна „боза“. Апатия към чуждите тимове, желание за налагане на своето, дори чрез сила, издигане в култ на определен отбор – това са само част от приликите. Замислете се! Защо са от този отбор? „Защото така съм роден“, „Такъв съм от малък“, „Така съм възпитан“. Последното е много сюблимно, защото какво значи така съм възпитан? Ако сте български националист и веете гордо българския трибагреник, но утре разберете, че вашият произход е арабски, ще изгорите ли българския флаг, за да развеете етническия, или ще останете българин? Ще останете, защото възпитанието е принадлежността, а не произходът (с изключения!).

Връщайки се към темата, бих искал да насоча вниманието на читателя към методите за изпълнение на моралните норми от „бозата“. Императивни, подсилени с мерки за контрол над човека, дали чрез заплахи за отнемане на така желаните дарове след смъртта, или чрез животински и варварски методи за контрол, те са потиснически. Тяхната цел е налагане на контрол над съзнанията на човека. Вкарването му в „права линия“, което представлява служенето му на институции, държава и целия боклук, който мърси моралното извисяване на индивида с всевъзможни идеологически подчинения и твърдения, че човекът не може да се самоуправлява, че той трябва вечно да бъде експлоатиран за да живее „добре“! НЕ!

Нека заедно променим тези празници и обичаи на омразата и разделението, нека заедно загърбим безумно незначителните си различия и осъзнаем какво ни е нужно, а не какво искаме, какво е разумно, а не какво трябва! Нека сложим край на омразата, завистта и алчността, на своеволието, демагогщината и бедността и издигнем нови, справедливи морални устои на един нов възможен свят!

Мишо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.