Стига с тия отговорности!

Не е необходимо да търсим виновни от държавните институции – причина за бедствието са големите количества са паднали валежи.

Това не са думи на „комисаря по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева“, а на бившата… началничка по въпроса Емел Етем. Виновни за жертвите могат да бъдат Господ, Минчо Празников или Арменския поп, но не и онези, които ни взимат маса пари, уж за да организират защитата на хората в подобни ситуации.

Не било ясно кой отговаря, кой е собственик и какво става. Но като трябва да вземат на хората парите, става пределно ясно кой какво колко и къде трябва да плати. А на когото не му е ясно, плаща глоби. Незнанието на закона (наредбите, правилниците и всички други простотии, излизащи във все по-дебелия „Държавен вестник“) не е оправдание. Ама като умрат хора, тогава незнанието как да си вършат работата. Както за министъра, така и за последния чиновник или полицай. И наказани няма… най-много някой „строго да го смъмрят“, както направиха за при поредния публичен произвол на МВР.

Но сакън, според кмета на Харманли,

…не е е време да търсим отговорност, а да помогнем на хората…

Сигурно е така, по-важно е да се помогне. Тепърва ще гледаме циркове и лицемерие. На първо време добре напоените с вода къщи ще бъдат ремонтирани с забележителната сума от… 300 лева на човек.

И на лицемерието и ще му мине времето – всяко чудо за три дни. Но истинска отговорност няма да бъде потърсена. Поне докато не се намерят хора, които да уволнят държавата – от министър-председателя, до последния кмет. Тогава вече сами ще се грижим за защитата си. И ако има опасност язовира да текне, няма да чакаме 5 години преписки да текат между „отговорните лица“, за да укрепим стената на един микроязовир.

print

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *