Никос Романос в подкрепа на гладната стачка

печат
На 2 март 2015 г. политическите затворници анархисти започват гладна стачка, насочена срещу антитерористичния кръстоносен поход на гръцките власти, продължаващ с пълна сила, дори и при това левичарско правителство на продадените обещания и надежди.
Нашите другари анархисти сформират „Затворническа протестна мрежа“ и заедно с другарите Мазиотис, Куфодинас и Гурнас поставят в центъра на вниманието актовете на репресия срещу тях – политическите затворници. Всяко едно от исканията на стачкуващите има за цел разобличаването на новата власт, която не е нищо друго освен поредният репресивен режим.
След като СИРИЗА дойде на власт, много от нашите другари, в това число и аз, решихме, че като анархисти трябва по някакъв начин да провокираме СИРИЗА да покаже истинското си лице. Това е познатото лице на същия този капитализъм, това е лицето на модерния мениджър и управник, угоден и сервилен към капитала. Въпреки целия маскарад, ние, като зрители на това историческо театро, можем да видим, че зад маските се крие познатото грозно лице на властта, което не подлежи на промяна и реформа. Тази власт трябва да бъде унищожена на всяка цена и с обща борба. Това е обръщение и към всички анархисти, които отидоха до урните, за да дадат своя глас за СИРИЗА.
Очевидно е, че СИРИЗА рязко се промени. Преди изборите това беше партия на социалната борба и представителство на гражданите в институциите – глас, разбираем за хората. Сега всичко това се превърна в поредното и добре познато правителство.
Стихията, която последва поредната световна криза на капитализма, помете всичко на пътя си, разрушавайки всички достижения на социалния живот. Буржоазията иска да се подсигури, че всички нейни по-ниски нива ще работят изрядно. Подопечните правителства бяха прелъстени, като им се даде достъп до капиталистическия рай на банковите заеми. Сега от подчинените се очаква лоялност към правилата на буржоазната демокрация, като се изтъква, че друг път няма. Това е „Пътят към ада, постлан с добри намерения“ и Левицата за пореден път подкрепи стратегическите планове на световната буржоазия.
Последното парче от пъзела си дойде на мястото с ареста на нашата другарка Ангелики и с погромите, които спецчастите за борба с тероризма предприеха срещу семействата на членовете на „Огнените ядра“.
Всички, които са прекарали част от живота си в затвора, могат да разберат какво е да знаеш, че твоите обични близки също са зад решетките, подложени на монотонното затворническо ежедневие. Това е един истински кошмар, който ни причини Службата за борба с тероризма, с подкрепата на съдебната власт. Ако приемем, че те не носят лична отговорност за тези действия, тогава отговорността пада върху техните началници от политическата класа.
Победата на гладната стачка на затворниците, членове на „Конспирация на огнените ядра“, ще спре наказателното преследване срещу всички техни роднини. Победата на гладната стачка на „Затворническа протестна мрежа“ и другарите Никос Мазиотис, Димитрис Куфодинас и Костас Гурнас ще попречи на властите да продължат преследванията по политически причини.
В този ред на мисли, борбата на политическите затворници в момента е много важна за развитието на солидарните движения като цяло. Имаме възможност да отворим пукнатини в стените на затворите и не само на затворите – имаме възможност да отворим пукнатини в конструкцията на самата държавна власт. Ние добре разбираме обстоятелствата, ние знаем как да координираме действията си, ние сме обединили усилията си срещу всяка власт, независимо от нейния вид и произход. Защото всеки, който обича свободата и мрази несправедливостта, ще търси начин да „разруши затворите на властта“.
Няма да има примирие със системата на експлоатация!
Победа на гладната стачка!
Незабавно изпълнение на исканията на стачкуващите затворници!

Никос Романос, затвора Коридалос, крило Е

Превод за Без Лого: П-16


 

От 2 март 2015 г., в гръцките затвори, политическите затворници, членове на революционни въоръжени организации, обявяват гладна стачка с искания:
* премахване на текстове в гръцкото законодателство, използвани за политически репресии под претекста за „борба с тероризма“;
* премахване на специалните изолационни затвори тип „Ц“;
* прекратяване на полицейските репресии срещу близки и приятели на политически затворници;
* освобождаване на тежко болния затворник Савас Ксирос.
Никос Мазиотис, Костас Гурнас, Димитрис Куфодинас, Антонис Стамбулос, Тасос Теофило, Аргирос Далиос, Йоргос Караянидис, Олга Икономиду, Михалис Николопулос, Харис Хаджимихалакис, Христос Цакалос, Герасимос Цакалос, Йоргос Полидурос, Панайотис Аргиро, Дамиано Болано, Теофилос Мавропулос, Ангелики Спиропулос водят борбата единствено със силата на духа и единственото оръжие, което имат – собствените си тела.
За незабавно изпълнение на исканията на гладуващите политически затворници!
Солидарността е нашето оръжие!
Кураж, другари!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *