Нови затворнически режими в Гърция

печат

Гръцкото министерство на правосъдието е подготвило пакет от закони за създаване на специални затвори с най-висока степен на сигурност. Целта на тази мярка е политическите затворници да бъдат набутани в тези нови затвори и с помощта на специалните режими и изолацията да бъдат погребани, в пряк и преносен смисъл, в килиите.

В отворено писмо на политическите затворници Костас Гурнас („Революционна борба“) и Димитрис Куфуцинас („17 ноември“) четем:

Новото затворническо законодателство в Гърция създава положение като това в Гуантанамо.

На лишените от свобода в новите специални затвори ще бъдат отнети всички права, които останалите затворници имат:

отпуск, пробация, възможност за работа

ще бъдат почти напълно лишени от правото на свиждания и телефонни разговори

ще стоят заключени в килиите си по 23 часа в денонощието

специалните части на полицията ще се разпореждат в тези затвори с точно разписани пълномощия и власт

Тази нова стратегия срещу затворниците цели да смаже както самото човешко достойнство, така и всяка мисъл и намерение за съпротива. Целта на новите специални затвори не е само да се всее страх сред затворниците, но и в цялото общество. Прототипът на този модел беше използван през лятото на 2002 г. срещу арестуваните членове на революционната организация „17 ноември“.

Призоваваме всички политически затворници, движенията за солидарност, всички дейни обществени организации да обединят гласовете и действията си и да не допуснат това фашистко законодателство да мине.

Въпреки, че още не са гласувани тези закони, затворническите власти започнаха да ги прилагат, което доведе до инциденти и убийства, както на затворници, така и на надзиратели. •

Костас Гурнас,

Димитрис Куфуцинас

Затвора „Коридалос“, Атина

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *