Новини

печат

май 2016 г.

Сблъсъци в Истанбул на 1 май

Безредици избухнаха в Истанбул по време на първомайска демонстрация. Полицията е използвала сълзотворен газ и водни струи, за да разпръсне демонстрантите. 57-годишен мъж е починал след като е бил блъснат от камион с водно оръдие.

На 1 май 1977 г. репресивните органи убиват група работници, което става повод за ежегодни преклонения пред тяхната саможертва. Заради отказа на властта да допуска прояви на площада, демонстрациите почти винаги са съпровождани с тежки безредици.


Вдигнаха цените на билетите в София

На 14 април 2016 г. Столичен общински съвет прие увеличение цената на билетите за градския транспорт в София с 60%. Увеличението на цените идва на фона на граждански протести, като най-масовият беше организиран на 1 април пред Столична община от Автономен работнически синдикат.


48-часова общонационална стачка в Гърция

На 6 май гръцките синдикати започнаха тридневна общонационална стачка срещу поредните мерки за строги икономии под натиска на кредиторите. Реформите, приети от управляващата коалиция между СИРИЗА и „Независими гърци“, удрят пенсионната система и социалното осигуряване, намаляват пенсиите и увеличават данъците.

В Солун анархисти атакуваха и подпалиха централата на СИРИЗА.


Движението „Будна нощ“ – новият социален феномен

Втори месец продължават протестите във Франция срещу промените в трудовото законодателство. Наред с тях продължава и окупацията на Площада на Републиката в Париж от движението „Будна нощ“, което може да се приеме за френска версия на „Окупирай“ и „Възмутените“. 15 май беше обявен за международен ден за глобално действие. Мероприятие се проведе и в София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *