НОВИНИ

печат

юли 2016 г.

Петима убити полицаи в Далас

Масови протести и сблъсъци продължават в големите градове на САЩ след поредните убийства на чернокожи от полицаи. На 6 юли афроамериканец – дългогодишен управител на училищен стол – е застрелян при проверка пред очите на годеницата му и 4-годишната ѝ дъщеря. Ден по-рано е убит 37-годишен уличен продавач на дискове. Напрежението ескалира в края на протестните демонстрации, когато Мика Джонсън, ветеран от Афганистан, открива огън и убива петима полицейски служители в Далас в отговор на произвола срещу чернокожи.

Приеха трудовия кодекс във Франция

Въпреки масовото недоволство във Франция „лявото“ правителството на Франсоа Оланд за пореден път използва вратичка в конституцията и прокарва без гласуване един от най-спорните закони в своето управление, премахващ редица социални придобивки. Синдикатите подготвят нови протестни действия.

Подготвят антитерористичен закон в България

Според текста на обсъждания законопроект „обосновано предположение“ е напълно достатъчно службите да разследват граждани за съпричастност към терористична група или терористичен акт. Според правозащитници проектозаконът е насочен не толкова срещу тероризма, колкото срещу редица права и свободи на обикновените граждани.

Крайнодесните терористи не са по-малка заплаха от ислямистите

Според доклад на Кралския институт за изследвания в областта на отбраната и сигурността (RUSI) крайнодесни „самотни вълци“ са не по-малка заплаха от ислямските терористи за Европа. По данни за периода 2000-2014 г. смъртните случаи от техни нападения са 94, а 260 са ранените. В същия период убийствата от религиозни подбуди са 16, а ранените са 65.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *