Новини

печат
Поскъпването отчете нов рекорд
Според Националния статистически институт инфлацията в България за месец август 2007 спрямо месец август 2006 е 12,0% – най-високата стойност за последните седем години. Поскъпването е основно в областта на хранителните стоки: хлябът е поскъпнал с 12,4%, птичето месо – с 11,9%, свинското месо – с 6,8%, каймата само с 2,0%, яйцата с 27,2%, пресните млека – 6,8%, киселите млека – 6,5%, сирене – 19,8%, кашкавал – 16,9%, растителните масла – 20,8%, картофите – 26,1%.
Очакваме с нетърпение инфлацията за месец септември. •

Нови управленски мъдрости
Освен от безпаричието, народното недоволство е неизменно подхранвано и от тъпизмите на управляващите. Последният бисер от тези дни бе на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, който заяви, че очаква през оставащите месеци до края на годината да има дефлация, а не инфлация. Според дефлиралия приемник на кардинал Овчарини през последните седмици се наблюдавало успокояване на цените на стоките, което съвпадало и с предприетите мерки от страна на правителството. Предприетите мерки се изразявали в заявлението, че са предприети мерки. На 6 септември той рече, че цените били паднали благодарение на решението от 29 септември да бъдат изнасяни „препоръчителни” цени на продуктите. Излиза, че тези мерки са толкова ефикасни, че направо можем да се учудим, как не са се сетили досега да намалят цените още наполовина. Цените – макар и „успокоени” – обаче не падали, защото коронният виновник за всичко – народът – правил компоти и по тоз вероломен начин саботирал поевтиняването. Компотите косвено вдигнали цените и на сиренето, и на транспорта, защото… защото така е в Европа.
Министър Димитров изтърси тез неща и драсна на посещение в Индия с малкия на другаря Станишев, сигурно за да внесат хора, свикнали да гладуват и да не се оплакват – нямаше нужда, от тоя ген и от правителствения дебилизъм имаме за продан. •

Младежите, парите и ценностите
Според изследване, направено от агенция „Медиана” по поръчка на Държавната агенция за младежта и спорта, качеството на живот на повечето млади хора в България се повишава, но младежите са все по-малко образовани (и съответно все по-трудно го разбират – бел. СМ). 40% от тях смятат, че четенето на книги е обременяващо занимание, изживяло времето си. 85% от младите българи имат собствени мобилни телефони (останалите 15% имат чужди – бел. СМ), а 43% притежават компютри у дома. Едва 30% знаят къде се намира държавата Андора, а 60% смятат, че САЩ и Русия са воювали помежду си във Втората световна война (интересно кой е победил – бел. СМ).
Като цяло моралът и ценностите за младите българи отстъпват на агресивния егоизъм, при който най-важни са парите и успеха на всяка цена, сочи още изследването. То регистрира и двойно нарастване на употребата на наркотици сред младежите в България: те са на второ място след Австрия по тютюнопушене и в средата на европейската класация за консумация на алкохол. •

Инвеститорски мъки
Ако не сте забелязали, заплатите у нас рязко са се покачили. Това показва доклад на икономисти от Economist Intelligence Unit (EIU) и Колумбийския университет. Другият, вече по-сериозен аргумент, който посочват, е, че не е останало нищо за приватизиране. През 2006 година преките чуждестранни инвестиции в страната ни бяха $5,2 млрд., в периода 2007-2011 обемът на инвестициите ще спадне средно на $2,6 млрд. годишно.
Политиците обявиха, че българският народ съчувства на чуждестранния инвеститор и ще стори що е нужно да облекчи мъката му. За да задържат инвестициите у нас, те ще вдигнат данъците върху дохода и ще построят с придобитото ново държавно имущество, което да подлежи на приватизация. Така инвеститорите ще се смилят и отново ще дойдат да си купят нещо на безценица. •

Кой плаща глобите на кмета?
По разпореждане на министър Джевдет Чакъров РИОСВ-София наложи глоба от 10 000 лв. на кмета на община Сапарева баня заради несъгласуваната реконструкция на пътя хижа „Пионерска” – Паничище, съобщиха от МОСВ. Главният архитект на Сапарева баня издал разрешения за строеж без оценка на въздействието върху околната среда (или както е по-известно – за въздействието на околната среда върху „инвеститора”), а общината не е уведомила РИОСВ-София за инвестиционното намерение и е започнала да строи, пише в съобщението, цитирано от БТА.
Разбира се без протестите нямаше да има глоба. Остават няколко неудобни отговора, чиито въпроси са: откъде се плаща глобата – от кметската заплата или от общинския бюджет? Парите от глобата ще отидат ли веднага за отстраняване на пораженията? Има ли надежда да се спрат строежите или това е само прах в очите? •

И МОСВ отчете дейност
Според отчета на МОСВ за тази година ще бъдат издадени общо 26 разрешения за търсене, проучване или добив на подземни богатства. За сравнение през 2005 и 2006 г. министерството е допуснало само 11 фирми да търсят, проучват и експлоатират разни полезни изкопаеми.
Случаят с канадската „Дънди Прешъс Металс” и златодобива в Челопеч стана нарицателен за мудността на министерството, което с години не казва нито „да”, нито „не” на искането за разширяване на концесията. Инвеститорите не считат за нужно да отбележат, че бяха спрени не от мудността на министерството, а от решителността на хората в Челопеч, които буквално ги изхвърлиха от земите си, заедно с „безвредните” им цианиди. •

Измислиха нова такса за парно

„Топлофикация София” ще сурвака абонатите си с нова такса догодина. Клиентите ще плащат по два-три лева на топлинните счетоводители за поддържане на партида.
При близо 400 хил. абонати това прави над 1 млн. лева суха парІ. Таксата ще бъде нещо като абонамент за извършване на услугите.
Тя ще влезе в сила най-вероятно през пролетта на 2008 г., когато започват да се изчисляват новите изравнителни сметки. Отделно ще се плащат такси за отчет на уредите, както досега, обясни Тодор Кузманов, шеф на Асоциацията на фирмите за дялово разпределение.
Поредният кретенизъм на топлократите, които определено ни взимат за пълни идиоти – не могат ли просто да кажат „малко ви дерем и искаме да ви дерем още повече”, вместо да дрънкат за партиди, топлинни счетоводства, разпределителни фирми, отчет на уреди, изравнителни намсиквоси. Не ни боли по-малко, когато звучи по-сложно, разберете го най-после. Най-голямата тъпотия от всичко е, че заради усложняването на дрането те създават още повече бюрокрация и маймунки по веригата, които изяждат целия ефект от дрането и после трябва пак да се дере още, докато не ги одерем ние, боклуците им с боклуци. •

Контрольор за бой се стяга
Столичната компания за градски транспорт отбеляза победа срещу тероризма на безбилетниците. Няколко контрольори санкционирали нередовна жена в градския транспорт, като я напръскали с газов спрей. Не стига това, че им била взела служебна карта, ами и в нейна защита се намесили лица от ромски произход. Както виждаме, терористите сред пътниците в столичния транспорт, които умират от желание да бият хрисими контрольори, се увеличават, затова СКГТ има желанието да въоръжи контрольорите на първо време с газов спрей, а в последствие, ако се наложи, с огнестрелно оръжие. Умоляват се пътниците, които заподозрат някого в желание да пътува без билет, да се обадят в най-близкото поделение на СКГТ.

Кой плаща окупацията?
Над 1700 цивилни са убити в Ирак през месец август, съобщават световните агенции. Броят на загиналите граждани е около 7 процента повече, отколкото през юли.
Броят на загиналите американски войници във военните действия в Ирак е значително по-малък, отколкото през останалите месеци. За август техният брой е 81.
Окупацията на една страна трябва да се плаща от нейното население. Ако окупаторите плащаха, щеше да се наложи да си тръгнат. Но ако се съди по горната статистика, чуждите войски може да останат още дълги години в Ирак. Президентът Буш поиска допълнително $50 000 000 000 за нов кървав банкет. •

Властта над всичко
Германското правителство планира да шпионира заподозрени в терористична дейност, заразявайки със софтуер тип „троянски кон” техните компютри, съобщават от Би Би Си.
Предложението фактически е до заподозрени да бъдат разпратени и-мейли, съдържащи софтуер, който позволява на компетентните органи да претърсват хард-дисковите им устройства.
Тези планове обаче предизвикват остра критика – главно поради факта, че мярката е в пълно противоречие с всякакви теории и практики относно свободата на личността.
„Сигурността над всичко” е девизът, който издига правителството. Но, както неведнъж е доказала историята, именно мотиви под надслов „сигурност” са били основание за драстични нарушения на човешките свободи, които неведнъж са стигали до крайности и може би най-вече именно в коя европейска страна напоследък…? Имайки предвид, че в Германия актуалните теористични групировки досега не са се проявили, можем да бъдем сигурни, че става дума за сигурността единствено на… властта. Така че спокойно можем да поправим девиза като „Властта над всичко”. •

Британските военни тествали отровен газ върху индийски войници

Британски военни учени са изпратили хиляди индийски войници в газови камери, за да тестват отровния газ иприт, пише вестник Guardian. Експериментите продължили повече от десетилетие и са започнали преди Втората световна война. Тестовете причинявали голям брой изгаряния, някои от които толкова сериозни, че хората били хоспитализирани, пише Guardian, позовавайки се на доклад от 1942 година. Експериментите били част от по-голям план за тестване на химични оръжия върху хора.
Вестникът пропуска да отбележи най-важното. Каквото и да са правели британците, то е било в името на мира, свободата и демокрацията. Ако нацистите бяха спечелили войната, сигурно нямаше да е така, но засега Британия и САЩ държат изключителното право да правят всичко в името на демокрацията, свободата и мира. Например убийствата на стотици хиляди мирни жители в Дрезден, Хирошима, па ако щете и в София, не се различават от бомбандировките над Фалуджа, защото всички те са в името на свободата, мира и демокрацията и жертвите всъщност са само страничен ефект от процеса на умиротворяване, освобождаване и демократизиране. •

Интересите са в опасност!
Интересите на САЩ и други западни държави в Нигерия се намират в голяма опасност от терористични атаки. Това съобщиха източници от американското посолство в Нигерия, цитирани от АП. Не съобщиха обаче какво ще стане, когато „интересите” им евентуално бъдат унищожени – ще престане ли да им бъде интересно? Досега единственият тероризъм в Нигерия е бил срещу служители на петролните мегакорпорации тип Шел, сред които наскоро имаше и един българин. Нигерийските „терористи” отвличат служителите за кратко, гледат ги като писани яйца и ги пускат да си ходят, след като случаят излезе по световните новини и привлече за пореден път вниманието към факта, че Африка продължава да бъде богата земя на бедни хора, за които не винаги има хляб, но винаги има калашник.
Нигерия е най-големият износител на петрол в Африка и един от главните доставчици на САЩ. Нефтът излиза оттам на цени десетина пъти по-ниски от тези, на които пристига на международния пазар. Разликата се прибира от корпорациите, които плащат част от печалбата на правителството да стреля по всеки, който много пита. Така правителството получава пари за оръжие, онези с парите – евтин петрол, който продават скъпо, а хората в Нигерия – един голям банан. Понякога хората се вкисват и решават да приберат някого „на хладно” (в техния случай), та дано им обърнат внимание. При което политиците излизат и обясняват, че всъщност интересите на „инвеститорите” са интересите на САЩ и ако нигерийското правителство не ги защитава, САЩ може да решат да си ги защитят сами. •

Сетила се Мара
След като президентът на свободния свят Н. В. Буш II отказа да спре разполагането на противоракетната отбрана в Източна Европа, бившият премиер на Германия Шрьодер се обяви против. Според него „Системата за противоракетна отбрана (ПРО), която ще бъде инсталирана в Източна Европа, е политически опасна”. Той още призова Германия да използва добрите си отношения, за да попречи на изпълнението на американския план. Интересното е, че за това Шрьодер не се сети, докато беше премиер, а се „осъз­на” едва в Москва, където дойде за представянето на руския превод на автобиографията си „Моят живот и политиката”, издадена в Германия миналата година. Очаква се, когато книгата излезе в САЩ, Шрьодер да обясни, че ПРО са необходими за Източна Европа като „слънцето и въздухът за всяко живо същество” и отново да се кандидатира за министър председател. •

Храбрата червена армия позеленява
Русия, яхната от кандидат-бащата на народите Владимир Путин, има нови страховити бомби (за младежите, проучени от „Медиана”: Русия е име на държава и става въпрос за оръжие, а не за силикон – бел. СМ). Наскоро беше извършен пробен взрив на най-мощната до момента вакуумна бомба, чиято мощнотия е сравнима с ядрената. Пробата беше успешна, тоест стана много страшно. Александър Рукшин – заместник шеф на въоръжените сили – подчерта, че вакуумната бомба не замърсява околната среда за разлика от ядреното оръжие. Тук публиката стана на крака и изръкопляска – друго си е да те сплеска бомба, която не вреди на околната среда. Виждаме, че „зелената” вълна достига и най-нецивилизованите кътчета на света, където не е стъпвал ботушът даже на щатския солджър. •

ЦРУ няма да мъчи с вода

ЦРУ забрани метода на разпит, познат като „водна дъска”, който представлява на практика давене. Директорът на ЦРУ Майкъл Хейдън е забранил мъченията с вода по препоръка на заместника си Стив Кепис и е получил одобрението на Белия дом да извади тази практика от списъка с разрешените следствени методи. Юристите на ЦРУ се изненадали от юридическата констатация, че човешките права съществуват и под водата, а не само над нея.
Американски представител на разузнаването казва пред „Ей Би Си”: „Би било грашка да приемем програмата от миналото на премине в бъдещето непроменена”. Пред това основание критичните репортери замълчали благоговейно и избухнали в овации.
Някои нахални и зле подстригани типове обаче имаха наглостта да попитат след като се забраняват мъченията с вода, дали се разрешават мъченията без вода. Последва чногозначително мълчание в стил „днешната полиция не бие или поне със сигурност не мокри”. •

Нов парламент или ново общество в Гърция?
Гръцката досега управляваща партия „Нова демокрация” спечели предсрочните парламентарни избори, които сама поиска, с около 40% от пуснатите бюлетини. Най-голямата опозиционна партия ПАСОК спечели няколко процента по-малко. На трето място излиза Комунистическата партия ККЕ (плътни сталинисти), а на четвърто Коалицията на левите и прогресивни сили. Като пета политическа сила в парламента влизат националистите от ЛАОС.
На пръв поглед и управляващите са същите (фамилиите са същите – внучето-синче Папандреу и племенничето Караманлис), и опозицията е същата. Но на втори забелязваме радикализиране на обществото в Гърция. От една страна влизат комунистически и крайно леви партии. От друга – откровено националистически формации. Явно гърците търсят решение на проблемите си извън досегашния модел на лявата и дясната ръка на едни и същи крадец. От друга страна избирателната активност падна на най-ниското равнище (около 70%) от Втората световна война насам (в Гърция гласуването е задължително). Това е показателно за мнението на гърците за самата политическа система.
Случващото се в Гърция е част от процесите на радикализиране в цяла Европа. Политическата система на представителна демокрация се изчерпва и това добре се вижда от населението. Въпросът е какво трябва да я замести? И какво ще я замести? Отговорът на този въпрос в голяма степен зависи от нас. •

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *