Открито писмо

печат
ДО БИВШИЯ ПРЕЗИДЕНТ Ж. Ж., ПО ЧИЕТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ НА Б. Б. Е ОБЯВИЛ 1 ФЕВРУАРИ ЗА ДЕН НА ПРИЗНАТЕЛНОСТ И ПОЧИТ КЪМ ЖЕРТВИТЕ НА „КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ“

На тази дата през 1945 г. са разстреляни регенти, министри, депутати и техни съучастници в престъпленията на предишния диктаторски режим.

В писмото си до Б. Б. бившите президенти Желев и Стоянов пишат:

„Денят на национална памет ще почита жертвите, но също така ще ни дава опорна точка за по-вярно разбиране на събитията от близкото минало, без което е невъзможно да вървим напред като свободна, демократична и достойна европейска страна.“ Както се казва: без коментар!

Д-р Желев,

Много бързо забравихте, че Борис III е военнопрестъпник и че жертвите от 1 февруари 1945 г. са и палачи, при които трябваше да бъдат изпратени техните приемници след 9.9.1944 г.

Моите другари са се борили срещу двете диктатури и е гнусно паметта на борците да се смесва с тази на палачите.

Политика като вашата направи възможна и приемлива реабилитацията на димитровци, червенковци и живковци и изправи народа пред избора: „преди 9-ти септември“ или „преди 10-ти ноември“, от който кръг няма да го извади нито НАТО, нито Европейският съюз. •

БЕЗ УВАЖЕНИЕ:

Георги Константинов

БЕЛЕЖКА НА РЕДАКЦИЯТА НА СВОБОДНА МИСЪЛ

Който забравя, има енциклопедии. В Енциклопедия Британика (не в Уикипедия) за Борис III пише: „От 1938 г. до смърт­та си Борис е диктатор по всичко, освен формално“. “Boris III.“ Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica Online. Encyclopædia Britannica Inc., 2012. Web. 17 Jan. 2012. <http://www.britannica.com/EBchecked/topic/74204/Boris-III>)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *