П. Манджуков: Предвестници на бурята

печат

Manjukov-Cover_opt
Посвещава се на 110-годишнината от подвига на солунските атентатори „Гемиджиите“

През този месец излиза от печат дългоочакваното издание на спомените на българския анархист-революционер и борец за освобождението на Македония Петър Манджуков.

Един от групата на легендарните „гемиджии“ – солунските атентатори, организирали най-големия на Балканите акт срещу символите на турския и европейския империализъм през пролетта на 1903 г., – Манджуков е увлекателен разказвач, оставил безценни свидетелства за времето, културата, политиката, хората и техните борби.

Спомените си Манджуков пише между 1946 и 1959 година. По-късно той ги изпраща нелегално в Париж.

Българските анархисти и близки на автора получават 20 ксерокопия от оригиналния ръкопис. По едно от тях е съставено и това издание. То е и най-пълното досега – с минимални промени по оригинала, за да се съхранят възможно

най-добре духът на времето и автентичността на историческия текст. •

Остави коментар

  • Книгата можете да свалите или поръчате в Анархибиблиотеката.

  • Вълнува ме дали ще може да се закупи свободно на книжния пазар. Ако да, съответно кое издателство ще я разпространява и от коя дата горе-долу!?

  • Доколкото знам (защото това винаги може да се промени), в момента няма фирма, която да разпространява книгата по книжарниците. Какво имаш предвид под „свободно“…? Стандартно разпространителите вземат 40% от цената, т.е. книгата ще отиде към 25 лева, ако я разпространяваме, например, с „Хеликон“.

    На последната страница на вестника пише:
    Тези книги и нови заглавия можете да купите от антикварната книжарница на пл. “Славейков” No7. Някои от тях могат да се намерят и в книжарницата на бул. Дондуков срещу Първа английска гимназия. Същите още могат да бъдат поръчани и изпратени от Тодор Иванов – телефон за заявки и доставки 0896 613 727.

    Конкретно тази книга не знам кога ще стигне в книжарниците – надявам се, до месец да е там. Не виждам проблем обаче човек да си я поръча по Интернет или телефона,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.