Пародията на един народ

печат
Дали след двадесет години преход краят на безцелното скитане из дебрите на една фалшива демокрация се вижда? Дали след катастрофалното управление на другарите от Тройната коалиция нещата се промениха, или продължаваме да се въртим в един омагьосан кръг? Съмнявам се за първото. Изплувалият нов герой на родната политическа сцена – ГЕРБ – продължава по завещания от Тримата път.

В момента светът е обхванат от криза, която удари и нас. Държавата ни била скапана и от факта, че предишните управляващи оставили хазната празна. За Коледа добавки и премии няма да има. С големи усилия бяха отпуснати пари от и без това нищожния бюджет за най-бедните пенсионери. Но каква излезе тя? Пари имаше и бяха раздадени на „неуморно трудилите се“ за съставянето на бюджета служители на Министерски съвет. А за пенсионерите – отново нищо.

С началото на година започнаха и поредните протести. На 14 януари, когато преди година полицията си позволи невиждан произвол, сега имаше нещо като цирково представление. Все пак беше важен поводът, а именно Законът за електронните съобщения,с който управляващите искаха да се легитимира следенето и подслушването на интернет и телефоните. Наистина, който няма какво да крие, не трябва да го е страх. Когато смениш свободата за сигурност обаче, губиш и двете, а това вече става наистина страшно.

Чевръсто използвали позатихващите вълнения в обществото, властимащите тихичко си прокараха закон, с който доказаха, че демокрацията е илюзия – протестите около сградите на НС, МС и президентството са удобно ограничени, което от край време е фризираното име на всяка забрана. Можем да си викаме в гората – затова „демокрация“ не ти трябва. Чии са все пак тези сгради? На бюрократите, които сме пратили там да вършат работа, или на нас, които им купуваме и бюрата, и столовете, и компютрите, за които им плащаме и тока? Все едно хладилникът ти да ти забрани да го отваряш, защото ще му пречиш да замразява.

Развихриха се залавяния на какви ли не криминални елементи, които отдавна трябваше да са „на топло“. Разбра се обаче, че един от агентите на държавата е по съвместителство и ръководител на престъпния свят. Бившият главен прокурор пък също имал връзки с организираната престъпност. В групата на вече известните „Нагли“ участвали и полицаи. Стана ясно, че баш от пазителите на реда трябва да се пазим – пробвай да питаш някое ченге дали е от „хрисимите“, или от „наглите“. За съжаление това ще се случва, докато не спрат да ни управляват едни и същи номенклатурчици, които си направиха сами измислените промени през 1989 г. и си поделиха наново властта.

Не стига, че сме в криза, безработицата се увеличава с пълна сила и се смята, че до края на година всеки 10-ти ще е безработен, ами и управляващите ни хвърлиха две нови бомби – първо искат тотално да ни разболеят с генно-модифицирани организми, а после да махнат и болниците, за да няма къде да се лекуваме. •

Това е жалка пародия на общество – образованието е разбито, простотията и невежеството растат неимоверно бързо. Страна на абсурдите и небивалиците. Пародия, която търпим. Не искам да живея в такъв свят и искам да го променя.

Инферно

СМ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.