Първомайска съпротива в Истанбул

печат
През последните три години турската държава даде разрешение на работническите съюзи да „отпразнуват“ 1 май на Таксим, един символичен площад за революционно настроените хора, поради ролята му в Кървавия 1 май през 1977. Турската държава забрани Таксим за 1 май тази година, точно както допреди три години. По време на тези „законни“ първомайски години, държавата се опита да накара хората да забравят истинското значение на 1 май. Ние знаем, че 1 май е бунтовен ден за потиснатите, работниците и революционерите. В този ден ние издигаме гнева си срещу държавата и капиталистите. Тази година държавата промени стратегията си за 1 май. Губернаторът на Истанбул забрани целият транспорт в града, сложи контролни постове за тези, които искат да протестират срещу ситуацията.

Палачите на държавата и капиталистите мислят, че ще успеят да оградят нашата свобода. Ние бяхме на улиците, не само заради забранения площад Таксим и незаконния 1 май. Ние бяхме на улиците срещу властите, които крадат живота ни, срещу шефовете, които ни налагат робство, срещу държавата, която е несправедливост сама по себе си. Ние бяхме на улиците с нашия девиз „Към революция чрез анархистко действие“ както и предните години.

Губернаторът на Истанбул, държавният секретар и министър-председателят оправдаха забраната на 1 май със защитата на „градското облагородяване“ на площад Таксим. Автобусите, метрото, фериботите бяха спрени. Въпреки тези отмени, хиляди бяха на Şişli пред сградата на централния офис на DİSK(най-големият профсъюз) за да се подготвят да пристъпят към Таксим.

С лозунги на турски и кюрдски „Ние сме на първомайският площад на 1 май“, „Да живее 1 май“, акцията започна. Полицаите атакуваха синдикатите, организациите, политическите партии и другите хора, които се опитаха да стигнат до Таксим. Много хора бяха ранени от полицията, която използва газови бомби, сгъстена вода и пластмасови куршуми. След като полицията атакува, всички отново се събраха пред сградата на DISK.

Полицията попречи на линейките да стигнат до сградата. Блокираха я и я атакуваха с газови бомби вътре в нея. Полицейският терор не беше само в Şişli в сградата на DİSK. Полицията атакува брутално хора в Beşiktaş, Mecidiyeköy и други части на Истанбул.

Десетки хора бяха ранени този ден заради полицейския терор. Двама от тях са в опастност за живота си. 72 души бяха арестувани.

Анархистите бяха на улиците и в други градове на Турция за 1 май.

Въпреки държавния терор, огънят, който нашите другари запалиха през 1886, ще се разгорява на улиците на всеки 1 май. Гневът на потиснатите ще оцелее срещу газовите бомби, пластмасовите куршуми, арестите, затвора и всички пречки.

DAF-Devrimci Anarşist Faaliyet (Революционно анархистко действие)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *