Планът на Анонимните

печат

Няколко пъти хора ме питаха дали страницата „Анархида“ във Фейсбук се поддържа от ФАБ. Не, страницата не се поддържа от ФАБ. Тя е просто проявление на тенденцията за създаване на нови социални движения. Свързах се с член на колектива и зададох няколко въпроса. Ето някои от отговорите:

Кои сте вие?

Ние сме никой, просто хора които виждат всички изградени лъжи около нас. Какво ако историята на която ни учат, не е дори близо до това което реално е станало? Все пак историята се пише от победителите.

Държа да отбележа, че голяма част от това, което съм сега, се дължи на тревата. Благодарение на това лекарство станах по-добър човек и започнах да виждам истината.

Какво (си мислите, че) правите?

Надяваме се да помогнем на някой да види истината. Нещо наречено „предай нататък“. Ако хората го спазват и научим някой човек на нещо ново и той предаде натам, светът ще е по-добро място.

Каква е истината, която показвате?

Ние не сме тяло с душа, ние сме душа с тяло. Живеем в матрицата, в свят изграден от лъжи, където докторите тровят пациентите си, за да спечелят някой лев. Най-печелившата индустрия са военните и затворите. Управляват ни мафиоти, измислят лъжи, крадат от хората, а народът живее в страх. Разликата между робството в окови и кредитното робство е, че при едното хората не знаят, че са роби и имат доста по-голяма производителност. Мога да говоря още много по тази тема, но нямам време сега.

Защо го правите?

Защото някой трябва да го прави. Харесвам си живота, не ми се занимава, имам по-интересни неща да правя, но няма по-лошо нещо от бездействието, не мога да седя и да се забавлявам, като знам, че дори не съм опитал да помогна.

Как го правите?

Това вече не мога да ви кажа. Мога само да кажа, че съм администратор на доста страници, не само на Анархида. Снимките, които публикуваме, или ние си ги правим, или ги взимаме от други страници, като познаваме администраторите. Например Anarchadia, We‘re getting robbed (на български – „ограбват ни“), school isn‘t the answer („училището не е отговорът“), anonymous art of revolution („анонимно изкуство на революция“), faithless daughter (според описанието „тази страница е посветена на освобождаването на жените от патриархалните окови“) и др. В момента изграждаме сайт за Анархида. В повечето страници има доста големи екипи (В Анархида има 4-ма души в момента, бяха 5. В Anonymiss има 7 души, в другите страници са повече) Всички хора са избрани, защото са приятели или познати от Интернет. Доста от тях са анонимни, дори аз не ги знам кои са, но с действията си са доказали, че може да им се има доверие. Всички го правят абсолютно доброволно. Не им държим сметка от къде взимат картинки и как го правят, истината трябва да се казва, няма значение кой я казва. Има хора, които помагат софтуерно, хора, които рисуват, хора, които правят музика (например Proverbz, един от любимите ми приятели музиканти). Всичко е изградено на основата на Анархията – доброволен труд и взаимно доверие.

Има ли противоречия във вашите колективи? Как ги решавате?

Ако сме на различно мнение и предложените решения са еднакво хубави, играем на камък-ножица-хартия или мятаме стотинка, така е най-честно.

Какво се надявате да постигнете? Имат ли вашите проекти крайна цел?

Надяваме се хората да се осъзнаят в какъв свят живеем и че сме готови за нещо ново и по-добро. Крайната цел е един нов и по-хубав свят.

Започнах да се занимавам преди няколко години, като част от Анонимните. Както знаете, „we are all anonymous“ („всички сме анонимни“ – популярен лозунг на движението на анонимните), всички се борим за една кауза.

Сега, година и нещо по-късно, се вижда ефектът от движението „Окупирай“. Ефектът може да го видиш като потърсиш в Интернет – хиляди страни по света се включиха в движението.

В момента се изгражда интернет-парламент. Ако ще е демокрация, поне да е в истинският смисъл на думата.

По-хубав ли е светът сега?

Светът не е по-хубав все още, това е само началото. Светът в момента е много прецакан и е на прага на 3-та световна война. Светът ще е по-хубав, когато се върнем към корените си, когато духовното стане над печалбата, когато съчувствието и любовта са над парите. Това, което искам, е анархия. Естественото състояние на човек. Без господари, без йерархия, без Господ, само мир и любов между всички човешки същества на земята.

*  *  *

В Интернет се разпространява филмчето „Кои са Анонимните и какъв е Планът?“  Според него, „Анонимните не е група, Анонимните е идея… Да бъдеш Анонимен означава да споделяш ценностите и принципите на свободата, да я защитаваш и да я преследваш“. Анонимните се борят за „свят с прозрачни правителства, които работят за народите, а не срещу тях“, „да спрем безсмислените войни и да изгладим различията си единствено с чиста дипломация“, „по-малко корпоративно влияние в живота ни… и най-вече, възможността да контролираме собствената си икономика чрез премахване на силите, дадени на световните банки“.

Би трябвало вече да е ясно, че без ясна цел, без конкретна програма за действие, лесно се събират симпатизанти, но трудно се постигат промени. Агитацията срещу системата може да е част от един „План“, но за да завърши той с успех, трябва да се свършат много други неща. Трябва да се проведат много разпалени дискусии, да се избират внимателно пътища и средства, за да се създаде жизнено и ефективно движение, което да бъде наясно какво и защо трябва да се направи, къде и как да удари, за да отвори пространство за създаването на един по-хубав свят.

 

 

Всички илюстрации са от „Анархида“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *