Победа в Гърция

печат

В дните около 12 декември в Гърция се проведе обща стачка срещу реформите в социалната политика. Предложените от правителството реформи включват увеличаване на възрастта за пенсиониране, намаляване на пенсиите, поскъпване на медицинските услуги – всичко това планирано от социалното министерство.

Многобройни демонстрации се организират във всички по-големи градове на Гърция, като в Атина шествието наброява 100 000 души, а в Солун – около 20 000. За последните няколко години това са най-многобройните протестни шествия в Гърция.

В Солун още преди демонстрацията бойците от Антиавторитарно движение (Солунска асамблея) успяват да окупират сградата на една от касите за социални осигуровки – работещите в нея не взимат участие в демонстрациите. Солунските анархисти опъват над сградата транспарант с текст: „Не на партийния позор! Всичко за всеки – нищо за държавата и шефовете!” С „партийния позор” те закелеймяват предателското съглашателство между партии и официални синдикати.

В началото на демонстрацията блокът на Антиавторитарно движение успява да свали на земята една от полицейските камери за наблюдение от 12-метров стълб и да я счупи.

Блокът на антиавторитаристите наброява около 40 души, но акцията им печели силна морална подкрепа от страна на останалите участници в протеста и от минувачите по улиците. По тази причина полицията не успява да се намеси и да им попречи да продължат да демонстрират спокойно в блока на независимите профсъюзи.

Видеозапис от акцията може да се изтегли от Интернет на адрес:  http://www.babylonia.gr/video_download.php?id=36

След масовата обща стачка на 16 декември министърът на социалната политика на Гърция подава оставка, като признава, че не е успял да извърши плануваната от новия кабинет на Караманлис реформа в социалното осигуряване и засега реформата, поискана от ЕС, се отлага. Министърът признава, че съпротивата на хората е била огромна, поради което реформата е невъзможно да бъде извършена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *