Празник на АРМИЯТА?

печат
Пак сядам да пиша на тема, свързана с религия. Дано ме простят вярващите, дано прочетат без предварително възмущение мнението на един атеист.
Поводът е Гергьовден. Най-вече – обявяването му за ден на храбростта, и то на войнишката храброст.
Погледнах с какво толкова се е прославил набеденият за светец древноримски полковник и установих, че човекът отказал да изпълни заповед на своя главнокомандващ, президента, пардон императора на Рим, да проведе жадрамеристка акция срещу невъоръжени християни, по онова време доста пацифистично настроени. За което бил арестуван, хвърлен в затвора, изтезаван и екзекутиран като дезертьор.
Определено, тази негова постъпка буди уважение. Наистина е акт на храброст. ГРАЖДАНСКА доблест, ако ще разбираме термина гражданин като антипод на поданик, без значение дали става дума за поданство към монарх или републиканска държава.
Само че, защо ДЪРЖАВНАТА АРМИЯ се закичва с ореола на светеца? Държавната армия е послушно оръдие на властта. От друга страна, още от службата си в БНА, помня, че неморални и антинародни заповеди не се изпълняват, без това да води до военен съд – и съответно дисциплинарна рота, затвор, а във военно време и разстрел.
В този смисъл мога само да пожелая на сегашните военнослужещи наистина да следват примера на свети Георги – да не изпълняват заповеди за репресии срещу народа, а в по-широк план направо да зарязват армията. Анархическото народно опълчение ще има нужда от опитни кадри за съветници.

Николай Теллалов

Остави коментар

  • Аз с религията ,признавам не съм запозната с подробности.Но я смятам заинструмент за манипулация,инструмент за насаждане на воойни и разделение,инструмент да се държаи човека в подинение.С една дума-оръжие на властта.Няма непогрешим авторитет,да е ясно.От този(или който е друг там бог)идва идеята за закона и неговата непогрешимост.
    Но новото което научих за споменатия светец много ми хареса.Е браво ,нека все повече опитни кадри да застанат на страната
    на народа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.