Прогнозите ми за края на капитала и държавността

печат

СЕ ОКАЗАХА ПРЕКАЛЕНО УДЪЛЖЕНИ

(продължава от миналия брой)

За болшинството става по-зле, докато основните богатства се концентрират в ръцете на нищожна част от населението и защото огромното мнозинство е позволило на шепа невероятно влиятелни глобални банки, корпорации и правителства да монополизират икономическата мощ на страната. Докато икономически и финансови колоси изсмукват основната част от богатствата, болшинството ще трябва да се задоволява с трохите от господарската маса. Днес тези гигантски корпорации и правителствени кантори са натрупали такава икономическа мощ, че са вън от всякакъв контрол. На върха се наслаждават на „националното“ богатство, а в низините продължават да се мятат като риба на сухо в напразния си стремеж да оцелеят.

Следват 16 признака, които доказват, че богатите продължават бързо да богатеят, а бедните – бързо да обедняват…:

1. През 1950 г. съотношението между заплатите на средния ръководител и средния работник е 30:1. След 2000 г. съотношението нараства до 300-500:1.

2. Журналисти от USA Today при анализ на правителствените данни установяват, че през първата половина на 2010 г. заплатите в частния сектор в реално изражение са стигнали до най-ниския размер в цялата американска история. През същия период разходите за социално осигуряване, безплатна медицинска помощ, застраховки за безработица, талони за храна и др. са достигнали рекордни нива.

3. По информация на ООН, САЩ в настоящия момент са лидер по неравенство на доходите сред промишлено-развитите страни в света.

4. През първото тримесечие на 2010 г. 4-те най-крупни банки на САЩ (Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Bank of America и Citigroup) не са отчели и един ден загуба от спекулативните си борсови операции.

5. Според икономистите Тома Пикети и Еманюел Саес две трети от увеличенията на доходите между 2002 и 2007 г. са отишли в джобовете на най-богатия 1% от американците.

6. През 2010 г. 40 милиона американци са получили талони за храна, което е исторически рекорд. По данни на Министерството на земеделието на САЩ към 2015 г. от талоните се ползват над 48 милиона американци.

7. За пръв път в историята на САЩ банките владеят по-голямата част от жилищния фонд в стойностно изражение – т. е. повече отколкото всички американци, взети заедно.

8. Само за 3 дни около 10 000 души са кандидатствали за 90 работни места за сглобяване на перални машини в Кентъки, с годишна заплата 27 хиляди долара.

9. Ръководителите на много крупни банки, получили от държавата огромни субсидии като спасителни мерки срещу кризата, са си раздали рекордни бонуси в същото време, когато милиони американци изнемогват.

10. Младото поколение американци е подложено на невероятен натиск. По изследвания на Националния фонд за кредитни консултации само 58% от „поколенията 1981-1994“ могат да плащат в срок месечните си сметки.

11. Независимо от финансовата криза, милионерите през следващата, 2010 г. са нараснали с 16% до 7,8 милиона души.

12. Над 1,4 милион американци са обявили банкрут през 2009 г., с 32% повече в сравнение с предишната, 2008 г. Месец март 2010 г. е рекорден месец по брой на банкрутиралите за предишните 5 години.

13. Анализ на данните за подоходния данък на бюджетната комисия на Конгреса на САЩ отпреди две години, разкрива, че най-богатият 1% от семействата в САЩ за 15 години е удвоил богатствата си.

14. Около 43% американци имат по-малко от 10 000 долара пенсионни спестявания.

15. Преместването на производствата в Третия свят превръща огромни индустриални градове в развалини като в зона на военни действия, но носи рекордни премии за босовете на корпорациите.

16. 40% от получаващите някакви приходи, взети заедно, притежават по-малко от 1% от „националното“ богатство – тоест в Америка половината от нейните граждани си делят едва 1% от „общата“ баница.

Винер-цитат

Ще доведат ли провалите на Вашингтон до втора американска революция?

Интернет е широкомащабна версия на „Комитета за кореспонденция“ – правителствата в сянка на 13-те колонии, които организираха Първата американска революция. Все по-очевидно става, че провалите на Вашингтон могат на свой ред да доведат до втора революция.

Народът започва да си задава въпросите: правителството не носи ли повече вреда, отколкото полза? Длъжни ли сме да променим съществуващата ситуация, или всичко да си остане по старому? Прекалено много хитри закони дават на президента прекалено голяма свобода на действие да налага безсрочни правила, контролиращи много аспекти на живота. Вредата, която може да нанесе неконтролирания от никого президент, е безгранична.

Рубини: криза, подобна на гръцката, може да порази Япония

Бедите, поразили Гърция, могат да станат начало на разпространение на кризата на държавните дългове, която може да порази развитите икономики на такива страни като Япония и САЩ, предупреждава икономистът Нуриел Рубини.

Това, което става в Гърция, е само началото на разрастването на кризите на държавните дългове и на дефицита в много развити икономики в света – твърди Рубини, един от малцината експерти, предсказали кризата. – Новата криза може да започне не само в Еврозоната, но и във Великобритания, САЩ или Япония. … Една или повече страни на Еврозоната могат да изпаднат в неплатежоспособност… Някои от по-слабите членове на валутния съюз могат да решат, че за тях е по-добре да излязат от него.

Гърция за пореден път е принудена да ореже сериозно държавните разходи в замяна на огромен спасителен пакет от Евросъюза и МВФ, с който да предотврати фалита. Това със сигурност ще означава вълни от протести и стачки, които ще направят „дупката“ в бюджета още по-голяма – омагьосан кръг, от който „клубът на богатите“ вече седма година не може да намери изход.

Георги Константинов
(следва)

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.