Прогнозите ми за края на капитала и държавността

печат

СЕ ОКАЗАХА ПРЕКАЛЕНО УДЪЛЖЕНИ

(продължава от миналия брой)

Отпечатване на робот-хуманоид c 3D-принтер!

Близък е денят, когато всеки ще може да създава роботи-хуманоиди по чертежи от интернет за всякакви нужди в живота. Първата крачка в това недалечно бъдеще вече е направена от френския художник и скулптор Гаел Ланжевен, който е проектирал и започнал изработката на такъв робот, кръстен InMoov.
Всички данни за разработката конструкторът публикува в сайта си и предлага да се присъедини на всеки желаещ да я усъвършенства. Създадени са главата и туловището, роботът вече разбира гласови команди. За проекта са използвани някои готови програми като MyRobotLab и езика за програмиране Arduino. По думите на художника изработването на робот-хуманоид е не по-сложно от сглобяването на шкаф от IKEA.
Използваният 3D принтер не тежи повече от килограм и е с размерите на обикновен принтер – 24/34/35,5 см.

Медицински роботи

Създаването на описания във фантастичната литература андроид-лекар, напълно заменящ човека, засега е невъзможно. Днес се произвеждат медицински роботи, изпълняващи отделни функции (за масажи, за венозни инжекции и пр.). Като правило, те не са „човекоподобни“, а по-скоро приличат на дистанционни автоматизирани манипулатори: хирургически, терапевтически и пр. Те са прецизни и с малки размери.
Съществуват и механични асистенти на лекарите. PenelopeCS например подава инструментите на хирурга по време на операция.
Роботизираните протези и екзоскелетите са отделно, многообещаващо направление в медицинската роботехника. Те могат да дадат на хората с ограничена подвижност възможност нормално да си взаимодействат с околната среда. Роботизираните протези могат да бъдат полезни за разтоварването на ставите на краката при тяхното възстановяване.
Миниатюрните, микро- и нанороботи могат да изпълняват задачи вътре в организма – например в сърдечно-съдовата система.
Има и манекени-симулатори – например на нещастни случаи или на пациент върху зъболекарския стол, които са много полезни за обучение на медицинския персонал. Рехабилитационната роботехника предлага устройства за възстановяване на познавателните функции на човек, претърпял катастрофа или инсулт. Има роботи, които позволяват на лекаря да следи дистанционно състоянието на пациента, както и такива, които помагат за по-бързото му оздравяване.
Има медицински роботи за обслужване на болниците като „куриери“, разнасящи лекарства, подноси с храна, анализи и всичко, което им се поръча.

Японците научиха роботи да играят на бейзбол

Подаващият (пичър) и удрящият играч (батър) са заменени от машини. Ръка-манипулатор хвърля на стоящата отсреща машина топка и тя я отбива точно като професионален бейзболист. Батърът е еднакво точен и ако топката се хвърля от човек. Впечатляващото постижение е на професор Масатоши Ишикава и неговите колеги от Токийския университет в рамките на проекта Sensor Fusion, чиято цел е да се научат роботите да възприемат информация с множество свои сензори и да реагират оперативно, както това прави човек със сетивните си органи.
Единият хвърля топката със скорост 40 км/ч, а другият вижда хвърлянето със своята камера (с 1000 кадъра в секунда) и я отбива. В бъдеще авторите възнамеряват да увеличат скоростта на топката до 150 км/ч.

Не е фантазия, а „голата истина“

Долуописаното се е случило на изложбата „Балът на роботите“ в Москва от 15 май до 15 юни 2014 г. На нея са били представени впечатляващите резултати от най-различни разработки в областта на изкуствения разум на творци от целия свят.
На входа посетителите са приветствани от екрана на Теспиан. Мимиката му е максимално близка до човешката. По нататък ви посрещат две други чудеса на инженерната мисъл. Първото може да повтаря човешките движения и да танцува с гостите, а второто – да им подарява цветя.
Има Робот-учител, състоящ се само от глава на пиедестал, която може да преподава уроци по физика – за черните дупки или за струнната теория на вселената. Вижда се и Робот-глава на Пушкин, която декламира произведения, „написани от нея“, и пита слушателите харесва ли им нейното творчество. Следва създаден от британец робот-художник, който, ако застанете неподвижно за 30 минути, е готов да скицира портрета ви. Свои достижения в областта на проектирането на роботи на „Бала“ са демонстрирали даже и ученици от Санкт Петербург.
На форума основните дискутирани теми са били несъвместимостта на държавата и бизнеса с изкуствения разум: той или първите две – бъдещето ще покаже кой е излишният…

(следва)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *