Рапорт пред Апостола

печат

Бай Василе, да ти се отчетем по заръките. Ти писа в „Наредбата”: Ако някой… състави партии за деспотско-тиранска или конституционна [в смисъл монархична] система, то и такива ще се считат за неприятели на отечеството ни и ще се наказват със смърт.
Право да си кажем, не я спазихме тая заръка. Откакто ни напусна, все монархична или деспотско-тиранска партийна държава сме, а напоследък – нещо като и двете. Турция направи революция, натири султана и ходжите и стана република, когато България беше царство и новите изедници клаха народа, както и турчин не го е клал.

Заръча ни в писмото до Ганчо Милев: едни чисти и свети закони… и за турчина, и за евреина… не гоним турския народ, ни вярата му, а – царя и неговите закони.
И тук пак я свършихме като кучето на нивата. Царя и законите му не можахме да изгоним. Към 1940 вече имахме царски закон, дето гонеше евреите в царството, а деспотско-тиранската партия през 1984 погна и турците.

Навремето писа на Каравелова: всичките неразбории, зависти, укори, които произлизат повечето от глупостта, са причина за разделянето на един народ на части и тогава от него не остава нищо… Не трябва да давате подпора на глупци. Не само подпора, ами цялата България дадохме и не само на глупци, ами на лъжци, крадци и убийци.

Ти писа на Филип Тотя: българите, ако бяха се повлекли след четите, щяха да принесат полза на руския цар, пък за тях си щяха да изгубят найдобрите си юнаци, ръцете на кои стои българската свобода. Пък тогава нека отсвирюва България един век още… Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме. Повлякоха се българите след четите в лето 1923-то по свирката на тогавашния руски цар Йосиф и си изгубиха юнаците. Та тоя век си мина в духане и отсвирюване.

Виж, дето не беше разбрал Хитов какво ти е рекъл в писмото: „тежко е на един народ да очаква от едно или няколко лица своето благополучие” – това го разбрахме вече и можем да ти го обясним с десетки примери. Пък белким догодина се отчетем по-читаво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.