Руски анархокалендар

печат

През февруари другарите от Русия отбелязват много дати от историята на анархизма в страната им. Само няколко от тях:
През 1918 г. в Ню Йорк е проведен Първи конгрес на руснаците в Америка, представляващ повече от 40 000 души. Значителна част от делегатите членуват в анархосиндикалния „Съюз на руските работници“. Конгресът учредява Федерация на руските социалистически организации в САЩ (ФРСО). Много скоро симпатизантите на болшевиките напускат Федерацията и анархистите поемат нейното ръководство.
През ноември 1919 г. властите предприемат масови репресии срещу анархическото движение и разтурят Федерацията.
Февруари 1920 г. бележи началото на партизанската борба на Махновци срещу болшевишкия режим – атакувани са заградителни отряди на червените, извършен е щурм в Гуляй Поле, където са взети пленници и трофеи – батарея оръдия.
Точно година по-късно Ленин в качеството си на глава на съветското правителство с раздразнение нарежда на Революционния военен съвет да му носят сводки за кампанията срещу въстаниците на Нестор Махно не по-рядко от два пъти седмично, като обвинява командването на Червената армия в некадърност, в срамни провали и безсилие да се „справят с шепа разбойници“.
На 5 февруари 1878 (24.01.1878) г. бакунистката Вера Засулич стреля по градоначалника на Петербург генерал Фьодор Трепов, който няколко месеца преди това е наредил да бъде бит политическият затворник А. Боголюбов, задето не свалил пред генерала кепето си. Възмутената от това деяние Засулич, тогава на 29 години, без изобщо да познава наказания затворник и въпреки категоричното си отричане на тероризма, извършва покушение срещу Трепов. Този револверен изстрел отваря епохата на революционния терор в Руската империя.
През март Засулич е оправдана от съда за постъпката си. Полицията оспорва присъдата и издава заповед за арест, но Засулич успява да се изплъзне и заминава за Швейцария.
Руските другари също така почитат паметта на Желю Грозев, участник в Килифаревското въстание през 1923 г., починал на 7 февруари 1942 г. в сибирските лагери на Сталиновата империя. Роден през 1897 г., в края на 1920-те живее в Одеса, където организира нелегална група от български емигранти анархисти, за което е арестуван и осъден през 1937 г. •

Шаркан

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *