Санкт Паули: футбол и антифашизъм

печат
Санкт Паули - Няма друг клуб в Германия и извън нея, който да буди повече страсти
Санкт Паули - Няма друг клуб в Германия и извън нея, който да буди повече страсти

Изкачването на Санкт Паули в Бундеслигата (най-високата дивизия в Германия) отново изведе на най-висшето ниво във футбола един от най-интересните клубове по света: антифашистки по своя статут, с 11 милиона почитатели в Германия, включително най-голям брой жени в страната, открит гей за президент и – вече – интернет сексшоп за спонсор.

Няма друг клуб в Германия и извън нея, който да буди повече страсти. Санкт Паули, клубът на пристанищния квартал в Хамбург, се превърна в икона през 1980-те години, като стана първият на планетата, антифашистки, антисексистки и антирасистки според клаузи в своя устав.

Пиратският флаг е неговото официално лого и представлява опозиция срещу капиталистическото устройство на света – планетарна икона на лявото и истинския футбол. Освен това е клубът с най-голям брой жени, членуващи в клуба на привържениците. Тяхната власт е голяма: натискът им накара клуба да оттегли рекламни табла на мъжко списание на стадиона заради предполагаема дискриминация спрямо жените.

Същността на Санкт Паули е напълно прогресивна за световния футбол. „Това е отборът на работническата класа“, коментира Бутье Розенфелд, бивш негов футболист и настоящ журналист в „Transworld Sport“. Санкт Паули се напълни с имигранти в края на 1960-те години и днес общността от тях и студентите описва един квартал, в който анархистките комуни имат огромно присъствие. Освен това клубът е подкрепян от големи световни алтернативни групи като Bad Religion, Asian Dub Foundation и Turbonegro, която дори му посвети песен.

Неговият президент Корни Литман е театрален режисьор и не крие, че е хомосексуалист. За да управляваш този клуб, се изисква биография: през 1970-те години стадионът промени името си, заимствано от бившия президент Вилхелм Кох, след като се разбра, че той е членувал в партията на националсоциалистите. Оттогава името на съоръжението се връща на „Милернтор“, като остава и до днес.

Веднага след класирането на клуба в Бундеслигата Корни Литман подава оставка. „Преди седем и половина години, аз застанах начело на един потъващ кораб – обяснява той в уеб страницата на клуба – ние на борда можехме само да запълваме пробойните с помощта и подкрепата на нашите фенове от цяла Германия и през четиригодишното плаване по река Елба нашата лодка често беше близо до потъване. Сега, закотвен в пристанището, се намира великолепен пиратски кораб, готов да отплава и способен да се противопоставя на бурите, за да плячкосва точки. Това винаги е била моята мечта и по този начин искам да предам управлението на следващия капитан – когато сме на върха“.

Новият идол на публиката е Дениз Наки – немец с турски родители, който доведе идентификацията си със Санкт Паули до крайност. Миналия ноември на терена на вечния съперник Ханза (отбора на град Рощок, където има висок процент гласуващи за крайната десница) Наки отпразнува своя гола, като отиде пред сектора с местните ултраси и направи заплашителен жест, че ще им пререже гърлата. След края на мача пък заби знаме на своя тим насред терена.

Като подкрепя безвластническите идеи и демонстрира открита неприязън към крайните националисти и фашисти, клубът от Хамбург си навлича и омразата на много от германските фенове, които са крайно десни. Така например в края на август вратарят на тима заедно с още десетина привърженици е нападнат от крайно десни фенове на местния враг Хамбург.

Въпреки това отборът на Санкт Паули стартира с победа като гост с 1:3 над Фрайбург и продължава да печели привърженици по цял свят, включително и у нас.

Невероятният като количество легион поддръжници (смята се, че само в Германия те са около 11 милиона; има над 500 фенклуба по цялата планета, събира по 15 000 зрители средно на мач в третия ешелон при средно 200 за дивизията) привлича множество спонсори.

Клубът е новатор и по отношение и на спонсорството. Санкт Паули е кварталът на „червените фенери“ на Хамбург и по тази причина няма по-подходящ от него да бъде подкрепян от компания за еротични артикули в интернет. По случай промоцията в елитния ешелон тя изработи 20 000 презерватива с герба на клуба, за да припомни на Германия и целия свят кой е Санкт Паули!

по материали от интернет

Остави коментар

  • За което си помисля ,ето излиза във вестника.Смятах да напиша материал за този отбор,жиждайки името му ,че се появи в една от темите на форума.Навремето се интересувах от футбол ,но ми беше противно ,че почти всички агитки са с крайнодясна ориентация.Пък и не бих подкрепяла и отбор ,където се размахват лозунги свързани и със Сталин ,Ленин ,и темподобни хора.За Хитлер също няма какво да говорим,злодей от световна величина по безкрайност.Има ли още отбори с антифашистка агитка.У нас мисля ,че такъв се очертава Академик София.Едно момче беше искало във форума подкрепа при събирането на агитка.
    Ако има дуги отбори с подобна ориентация ще е хубаво да ги видим на страниците на вестника.Статията е много хубава!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *