Антиавторитарен фестивал в Солун

печат

Из „Политическа рамка на предстоящия Антиавторитарен фестивал за пряка демокрация“

Икономическата криза е само върхът, видимата част на айсберга. Кризата поражда проблеми, които се отнасят до всички социални и политически институции.

Традиционните компоненти, изразяващи се чрез политическата партийна система и профсъюзите, контролирани от същите политически партии, не са в състояние да осигурят перспектива за излизане от ситуацията. Преговорите са напълно обезсмислени.

След като същите тези са ни „потопили“, изходът не е количествен, а качествен.

Кризата постави всички въпроси. От септември нататък кризата ще се превърне във водовъртеж, който ще понесе фалиралите банки, ще срине цялата система на господство не само в тесния смисъл от икономическа гледна точка на финансова издръжливост, но и ще повлече цялата структурна и идеологическа постройка, залегнали в основата на капиталистическата логика.

Основните въпроси, които претърпяват сътресение в своите традиционни значения до самата им същност са какво, как и за кого? Трите измерения за качествен скок напред, които допринасят за крайния изход от кризата.

С този въпрос ще отидем на тазгодишния Международен търговски панаир в Солун.

Никога идеята за пряка демокрация не е била толкова адекватна, не само за самото движение, но и за първичните социални дейности. Структурите на пряката демокрация не са въпрос и отговор, а начинът, по който ще се изясни въпросът, и начинът, по който ще се търси отговорът.

Ангажиментът за формиране на „Блок за пряка демокрация“ в Международния търговски панаир в Солун тази година ще синтезира всички социални сили, които възприемат банкрута на традиционното като прозорец в хоризонта на свободата чрез непосредствено осъществими цели.

Това е обособяването на свободни зони в кварталите, в създаването на публични събрания с отворени и свободни процедури. Това е окупацията на обществени места, изоставени от притежателите (или без такива), или частни пространства, които се превръщат в свободни обществени и социални такива. Тези пространства могат да се превърнат в центрове за борба чрез разнообразни дейности, така че всяко действие ще представлява друга връзка с настоящето и още едно предложение към обществото.

Пряката демокрация при селскостопанското производство е хоризонтиране на отношенията между производители и потребители, които ще се простират и до сферата на пакетирането и дистрибуцията. Какво се отглежда и по какъв начин, за кого и за какво – това са преките въпроси, които търсят отговор чрез организацията на пряката демокрация.

От селското стопанство до обществения контрол във фабриката, начинът и продуктите на производството ще отговорят на социалните потребности, а не на натрупването на печалби.

Въпреки че изглежда хаотично, това може да се реализира с оперативно постижими цели, които трябва да се постигнат в един квартал, в мрежа от квартали, които работят с общината, или в мрежа от публични събрания, които се занимават с града.

www.babylonia.gr

www.resistance2003.gr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *