Сталински съд

печат

Съдилище в сталински стил и със сталински присъди наказа двама украинци за „тероризъм“: Олег Сенцов – 20, а Александър Колченко – 10 години строг режим.

Обвиненията бяха за намерение да взривят офиси на управляващата в Русия партия и паметника на Ленин. Вместо доказателства – показания на двама „свидетели“, единият от които ги оттегли.

Руският съд, както всеки друг, не търсеше истината, нито справедливостта. Той трябва да внуши на поданиците на Кремълската банда, че всички украинци са „фашисти“, злостни „русофоби“.

Под сурдинка по същото време мина едно изтърване на медиите в Путиновата империйка – данни за изплащане на обезщетения на загинали и ранени в Донбас руски военнослужещи, от които следва, че убитите са поне 2000 души, а тежко осакатените – поне 3000. Толкоз по въпроса дали Русия има участие във войната в Източна Украйна.

В същия град, Ростов на Дон, още преди година бяха арестувани и чакат съд двама анархисти – и те по скалъпени обвинения за „призив към насилие срещу държавни служители и офицери от полицията“.

В самата Украйна процесът над Сенцов и Колченко бе използван от Киевската правителствена банда за „стягане на редиците“, за задълбочаване на омразата между украинци и руснаци. Украинските медии наблягат на данни за Сенцов, а Колченко е споменат от немай-къде. Украинските силови ведомства разполагат с достатъчно на брой пленени руски военнослужещи, от които вече са избили нужни сведения, но не ги използват за размяна. Разправата над Сенцов и Колченко налива вода в пропагандната мелница на Киев – без войната в Донбас, без враждата с ВСЕКИ руснак, днешната олигархия рискува да последва предишната.

Има и друга причина украинското правителство само да вдига врява, без да предприема действия. Олег Сенцов е активист на Автомайдана, възникнал от сдружението „Пътен контрол“ на автомобилисти, които дебнеха за факти за произвол от страна на украинските катаджии, буквално гражданска самозащита срещу държавата. Убежденията му клонят към социалдемокрацията, но медиите наблягат върху „патриотизма“.

Колченко обаче е живтаралеж в гащите на киевската власт. Основател на студентска организация в Симферопол на анархосиндикалистки начала, участник в антифашистка група, той е противник на днешното правителство на Порошенко-Яценюк.

Абсурден детайл – руските прокурори и преса записаха обвиняемите в редиците на „Десен сектор“, при все сблъсъците на Автомайдана със Сектора и враждата на анархосиндикалистите с десните на самия Майдан.

А междувременно в украински затвори продължават да лежат анархисти и анархосиндикалисти, хвърлени там още от предишния режим по скалъпени обвинения.

Още веднъж се убеждаваме, че „всяко правителство е заговор срещу свободата“.

Нека не бързаме да упрекваме осъдените, че се опитват по всякакъв начин да се измъкнат, използвайки пропагандната игра на властниците в Москва и Киев. Важното е дали ще продължат да се борят след евентуален успех в измъкването. •

Шаркан

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.