Стаматис Кириакис, член на движението на обикновените хора от остров Лефкими

печат
Разкажете ни за вашия проблем с боклука и сметището в село Лефкими на остров Корфу? (разказвам му за случая със сметището в Суходол и борбите на хората там)
Нещо много подобно на вашия случай със Суходол се случва на Корфу, в нашето село, с тази разлика, че въпреки че полицията все още е в района на Лефкими и вътре в селото, сметището не е построено още – засега сме успели да спрем процеса.
В какво се изразява вашата съпротива до този момент?
По всякакъв начин, само дето не сме стигнали още до открита въоръжена борба, въпреки че и този вариант се обсъждаше. Изгорихме полицейското управление в селото, окупирахме кметството и го превърнахме в център на съпротива, окупирахме мястото, където трябваше да бъде построено сметището, и останахме там 6 месеца, спяхме там. Хората от Лефкими се разделиха на малки групи и тези групи започнаха да действат по самоинициатива. Прерязахме жиците, така че сградата за боклука да остане без ток, запалихме колата на кмета, както и няколко други коли на хора от политическия елит на Корфу.
Всъщност какъв е планът на местната власт за този боклук?
В началото това беше просто въпрос на печалба за един бизнесмен, който искаше да направи пари от преработката на боклука. Този човек е свързан с политическия елит на Корфу. След това постепенно това се превърна не само във въпрос на печалба за този бизнесмен, а във въпрос за тотално унищожение на нашето село. За да спрат съпротивата, искаха да унищожат напълно селото, за да може го дават за назидание при всяка друга локална съпротива.
И цялата тази съпротива беше направена от обикновените хора?
Да, разбира се – организираните групи бяха част от този бунт, но това не беше просто участие на класическите политически групи и течения – това бяха по-скоро организации на професионално ниво като например групата на производителите на мед, на хората, които дават къщи под наем, всяка една част от нашето малко общество беше ангажирана в тази борба.
Как смятате, че ще продължи борбата в близко бъдеще?
Към момента се намираме в състояние на напрежение и всички очакват, че нещо ще се случи – никой не може да очертае какво точно, но всички го чувстват. Никой не знае как ще бъде разрешен проблемът с боклука от целия остров, така че сега това се превръща в проблем на целия остров, не само на нашето село. Намираме се в много взривоопасна ситуация.
Сигурно знаете, че за повечето хора в България Корфу е просто екзотичен, туристически остров.
Да, за повечето хора Корфу изглежда като екзотичен остров, но това не е точно така. В момента хората тук изпитват сериозни проблеми, най-вече екологични, но също така и работнически, трудови проблеми и скоро например очакваме голяма стачка на хотелските работници. •
Интервю: Иво

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.