Суходол не се предава, природозащитниците също

печат

Суходол иска автономия

На 20 януари (неделя) от 11:30 часа в софийския квартал Суходол, при засилено полицейско присъствие, се проведе поредният протест срещу отварянето на сметището. Поради студеното време проявята се пренесе в местното читалище, чийто салон беше изпълнен с повече от 100 души – жители на Суходол, журналисти, представители на няколко организации подкрепящи квартала в неравната му борба с мафията, сред които за пореден път и група от софийската организация на ФАБ.

Суходолци заявиха, че не са се уплашили, няма да спрат протестите и ще съдят българската държава в международни съдилища. Оплакаха се от манипулациите на медиите и декларираха, че ще се борят да се отделят в самостоятелна община.

„Рила виси на косъм”

250-милиона годишната история на най-старата планина на Балканите е към своя край според природозащитниците.

Въпреки отвратителното време (минусови температури, снеговалеж, вятър) над 1000 души с тарамбуки, свирки, каски, челници, плакати, транспаратни и други подобни атрибути шестваха по жълтите павета към президенството и по бул. „Витоша” до НДК. Имаше и кукери, хора въртящи огньове, много млади лица и настроение.

Прекрасно е, че толкова хора се събират, за да заявят ясно, че не искат природата ни да бъде унищожена заради алчността на един малък кръг хора.

За съжаление така нареченият „елит”, за който се предполага че трябва да слуша нас и да изпълнява нашите искания (за което и му се плащат немалки заплати) вече повече от половин година си затваря очите и ушите пред безобразията, които се вършат заради лични, партийни или корпоративни интереси.

Както се казваше някъде, „Земята не умира – нея я убиват и тези, които я убиват, имат имена и адреси”. А един от тези хора, които убиват Земята се казва Георги Велчев (брат на бившия министър на финансите Милен Велчев), които стои зад огромната част от фирмите, които ще строят в Паничище и на други места.

Въпреки многолюдната за българските стандарти проява възникват въпроси към организаторите и повечето от хората, които посещават техните прояви.

Първият от тях е:

Защо въпросните организации и хора не подкрепят практически борбата на хората от кв. Суходол срещу незаконното отваряне на сметището?

Отговорът на този въпрос се крие в следващия:

Защо въпросните организации организират протести, които подкрепят проекта на Европейския съюз „Натура 2000”, откъдето получават финансирането си? Протестите в защита на Рила са свързани с въпросния проект и внушават, че „Натура” е спасителят за нашата природа.

У обикновените хора възникват много въпроси, които засега остават без отговор. Може би въпросните еко-организации не подкрепят практически протестите на суходолци, защото Суходол не попада в европейската „Натура 2000”!

Индимедия и СМ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.