Суходол – стъпкана земя

печат

На 16 декември на обед се проведе поредният протест на жителите на Суходол, Иваняне, Филиповци и други подкрепящи ги граждани на София. Кварталът гъмжи от полиция. На всяко кръстовище могат да бъдат забелязани по една-две коли. В единственото отворено заведение седят двама полицаи и пушат.

Около 11:30 на площада около паметника се събират гражданите въпреки противозаконната и не видяна от никого заповед, забраняваща събирането на хора. Същата заповед позволява физическа саморазправа на лицата в сини и черни униформи, които незнайно кому служат, с хората, искащи само едно – здраве за децата, родителите и внуците си. Разговаряме с гражданите и разбираме на кого служат онези, страшните. Но това по-нататък.

Колоната от стотина измръзнали, но не и отчаяни хора тръгва по уличките между къщите към сметището. По пътя се разминаваме с охраната на една особа. Хората започват да викат: „Убиец! Убиец… Ето го, тук живее предателят”. На въпроса „кой” ми отговарят, че това е местният бизнесмен Георги Георгиев или Жоро Суходолеца, както го наричат подигравателно. Има шивашка фабрика в София и експлоатирал жестоко работниците си. Но защо, все пак, го мразят толкова? Казват ми, че той бил против затварянето на сметището. „Организирал” алтернативния комитет, чието наименование няма да спомена, за да не правя една лъжа по-известна. От местните научавам, а и на място се убеждавам, че тиражираните от медии и общинари твърдения за някакво разцепление и за граждани, недоволни от протестите, са долна манипулация на гърба на тровените няколко десетилетия жители на Суходол и околните райони. Шествието продължава през близките хълмове към сметището. Хората пресичат въпреки първия опит на властта да ги спре и полицаите гледат изумено и тъпо. Всички вече сме малко над блокадата на пътя – жандармерия, „катафалки”, а отзад автобуси с подкрепления. Хората са твърди: „Знаем, че няма да преминем, но и за тях няма да има спокойствие!”

„Косвени жертви”

Следват няколко факта, разказани ни от очевидците и потърпевшите. Намирам за редно събеседниците ни да останат анонимни. Всичко за събитията в Суходол, разказано в документи и видеоматериали, можете да видите на адрес: suhodol.org

Експлоатационният срок на обекта е отдавна изтекъл – местните жители протестират още от 2000 г. През повечето време медиите мълчат.

Сметището се препълва и ако подпорната стена над свлачището не издържи, подпочвените води ще замърсят минералните извори на Банкя и Горна Баня.

Съдът още не се е произнесъл по делата, заведени от засегнатите.

На 4 декември 2007 сутринта силите на „реда” ритат демонстранти на улицата, далеч от сметището.

Зеленчуците са замърсени. Ябълките са с петна. Туморните и алергичните заболявания видимо зачестяват.

Не се допуска заснемане на обекта, а местни жители твърдят, че са виждали контейнери с опасно съдържание.

1000 жандарми и 1200 полицаи пребивават на територията на Суходол и замърсяват, като не спазват елементарни хигиенни норми.

Медиите лъжат, а хората се отнасят с подозрение към всеки непознат. Казаха ни: „Внимавайте какво ще пишете!” Ние отговорихме, че сме дошли, за да напишем истината. Отговориха: „Дано да е така. Досега всички медии лъжат и крият какво става тук!”

Може би се питате защо се случва всичко това. Хората на Суходол имат един отговор – общинската власт и полицията защитават частните интереси на концесионерите.

Екип на СМ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *