Светът през юни

печат
През юни 1953 г. в ГДР кулминира масовото недоволство от болшевишкия режим. Вечерта на 16 юни са създадени стачни комитети във всички големи столични предприятия. Полицията и частите на окупационната Съветска армия са вдигнати по тревога.
На следващата сутрин по улиците има 10 000 демонстранти, до обяд вече са 150 хиляди. Лозунгите са за оставка на правителството, ръководството на профсъюзите, провеждане на свободни избори и обединение на Германия. Хората скандират и обидни за партийните тартори стихчета.
Щурмувани са обществени сгради, управления на държавна сигурност, 12 затвора и са освободени около 1400 затворници.
Протестните действия обхващат не по-малко от 700 населени места в ГДР с над милион участници. Най-мощни са протестите в Дрезден, Гьорлиц и Хале.
Работнически отряди, ръководени от стачния комитет в Гьорлиц, изгонват кмета и общинските съветници и формират нов „градски комитет“.

На 17 юни по искане на Москва в Берлин и цяла Източна Германия е въведено извънредно положение. Съветски танкове заемат ключови позиции в много градове, стрелят по демонстрантите. Забранено е събиране на повече от трима души по улиците, площадите и обществените сгради, забранено е излизане навън между 21 и 5 часа, като нарушителите се наказват по „военновременни закони“.
Общо в смазването на въстанието участват 16 съветски дивизии – само в Берлин три дивизии с 600 танка.
Към 25 юни бунтовете са потушени в малките градове, а на 11 юли извънредното положение е отменено – въстанието е овладяно. Започва съдебната разправа с „размирниците“.
В отчетите на съветските надзорници на източногерманските власти фигурират 1526 осъдени „провокатори“ до края на януари 1954, включително още двама на смърт, трима – на доживотен затвор, над хиляда лежат в затвора над 5 години.

Събитията не разклащат, а напротив, укрепват позициите на сталинистката клика на Улбрихт, която провежда чистки в партията и до края на съществуването на ГДР поддържа „твърдата линия“.
Все пак правителството отменя „ускорения курс“, намалява с около 20% цените на потребителските стоки, а СССР съкращава размера на репарациите и така те спадат до 5% от бюджета. Бягството на източногерманците през границата обаче не намалява, напротив – през 1953 г. избягалите са вече 330 хиляди. Особено горчиво е разочарованието от позицията на „западните демокрации“ – гръмки думи и нищожни дела.
Властите на ГДР дълги години обясняват въстанието от юни 1953 с „намеса на чуждестранни служби“, но след обединението на Германия в архивите на държавна сигурност е открито признанието на министъра на безопасността, че „въпреки всички усилия на ведомството, организаторите на метежа не са установени“.

На 5 юни 1936 в Испания генерал Емилио Мола представя план на метеж срещу Републиката пред другите заговорници. Предвижда се създаване на „директория“, суспендиране на конституцията, безмилостно смазване на политическите противници и „демонстративни наказания“ на лидерите и особено изявените им активисти.

На 23 юни генерал Франко пише писмо до правителството с двусмислен намек за предстоящ бунт на военните. Правителството не реагира и бъдещият „каудильо“ окончателно се присъединява към заговора.

Преди 395 години с основаването на Холандската Западноиндийска компания приключва раждането на съвременния капитализъм.

Преди 304 години е роден Жан Жак Русо.

През 1716 г. в Луизиана са докарани първите африкански роби.

Преди 255 години Михаил Ломоносов съобщава, че е открил атмосфера на Венера.

През юни 1836 г. умира Клод Руже дьо Лил, автор на „Марсилезата“.

На 5 юни 1878 г. е роден Панчо Виля, мексикански революционер.

На 29 юни 1900 г. е роден Антоан дьо Сент Екзюпери, чиито критични книги привидно парадоксално са забранени както от прохитлеристкото правителство на Виши (защото са против диктатурата на Хитлер), така и от това на Свободна Франция (защото са против диктаторските амбиции на дьо Гол).

На 14 юни 1905 г. започва въстанието на руския броненосец Княз Потьомкин.

На 10 юни 1909 г. за първи път е използван сигналът SOS.

Преди 85 години САЩ подписват договор да построи в СССР 90 завода за военната промишленост на Сталин.

На 12 юни 1936 г. съветският диктатор изнася на „всенародно обсъждане“ проекта за нова конституция. Нагледен пример за това, че референдумите не означават наличие на демокрация.

Две седмици по-късно правителството на СССР забранява абортите. Забраната е отменена чак през ноември 1955 г.

На 7 юни 1939 г. в кинотеатрите на СССР е премиерата на филма на режисьора Абрам Ром „Петата ескадрила“, който разказва за предстоящата война срещу Германия. Само след няколко дни, предвид плановете за „дружба“ с Хитлер, филмът е свален от екраните.

На 3 юни 1941 г. съветското Политбюро рутинно разрешава износ за Германия на 6000 тона мед, 1500 тона никел, 500 тона калай и други стратегически материали. 19 дни по-късно Хитлер напада доскорошния си съюзник и съучастник в смазването на Полша.

На 30 юни същата година английските физици докладват на правителството си за принципната възможност за създаване на атомна бомба.

На 8 юни 1949 г. в Лондон излиза романът на Джордж Оруел (Ерик Артър Блеър) „Хиляда деветстотин осемдесет и четвърта“, пет дни по-късно и в Ню Йорк. В края на същия месец (25 юни) писателят навършва 46 години.

Преди 63 години в затвора Синг Синг са екзекутирани Етел и Джулиъс Розенберг, обвинени в шпионаж по технологиите на атомната бомба в полза на СССР. Днес това обвинение е признато за съмнително.

На 4 юни преди 60 години Държавният департамент на САЩ публикува „тайния“ доклад на Хрушчов пред XX конгрес на КПСС за „култа към личността на Сталин“. В същия ден докладът е прочетен по Радио Свободна Европа. На 30 юни съветските вестници печатат постановлението на ЦК на КПСС „За преодоляването на култа към личността и неговите последици“. Широк отзвук получава в Унгария, където се събуждат надежди за омекване на режима, а когато това не се случва, народното недоволство избликва във въстание през есента.

Преди 50 години в Китай започват масови репресии срещу интелигенцията и чистка във високите ешелони на компартията. Почти в същия ден 27 години по-късно танкове смазват студентската демонстрация на площад Тянънмън в Пекин.

Преди 45 години САЩ отменят ембаргото за търговия с Китай. По същото време във Великобритания Маргарет Тачър, тогава министър на образованието, спира безплатното мляко за учениците на началните училища. Въпросната дама и досега е икона за властолюбците.

Преди 40 години Китай изпробва водородната си бомба.

На 3 юни 1980 г. за десет минути светът е на ръба на ядрена война, причинена от компютърна грешка.

На 5 юни 1981 г. учени от американския Център за контрол на заболяванията откриват вируса, причиняващ СПИН. По същото време съветският официоз вестник „Правда“ обвинява правителството на Полша в бездействие срещу враговете на комунизма в страната.

Преди 15 години непалски престолонаследник избива цялото (свое) кралско семейство и накрая се застрелва. Челният пример не намира последователи сред останалите особи по света.

На 5 юни 2012 почива Рей Бредбъри, американски писател, автор на „451 градуса по Фаренхайт“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *