Светлото бъдеще се завръща

печат
Факти и събития с коментар

„Докато чакаме друг да ни прави бъдещето, ние правим неговото.”

Нашите управляващи не пропускат ежедневно да ни напомнят за светлото капиталистическо бъдеще, към което ни водят по социалистически.
Догодина минималната заплата щяла бъде 240 лв., бюджетните заплати ще нараснат с по 10% за периода 2009-2011 г. В планираното увеличение до 2009 г. по швейцарското правило средната пенсия в България ще достигне 269 лв.
Явно се очаква да сме доволни от това, щото инфлацията щяла да е 5,1%. На всички, които ще си купят частен хеликоптер, честито, цената му надали ще скочи с повече от 2%. На всички, за които 300 лв. заплата не стигат за хеликоптер и ще трябва да си купуват с 50% поскъпнал хляб, нашите съболезнования!
Социалното министерство предлага трудовите договори на работниците да се регистрират задължително и в Главната инспекция по труда, а не както е досега само в Националната агенция по приходите. Това каза министър Емилия Масларова, цитирана от БНР. По думите ґ така ще се засили контролът и се очаква част от сивия сектор на пазара на труда да бъде изваден на светло. Ще се предложи поне петкратно увеличение на глобите за неспазване условията на труд, каза още Масларова. За да се засилят правомощията на инспекцията по труда, ще се обсъди възможността инспекторите да затварят предприятия, когато в тридневен срок от налагане на глоба, тя не бъде платена.
Социалистите още малко и ще накарат експлоататорите да се разтреперят пред безмислостната ръка на закона. Реалният резултат обаче ще са повече пари в джоба на инспекторите и повече фалшиви документи за работни места. Това добре се видя тези дни, когато 30-годишен строителен работник се преби един час след началото на първия си работен ден. Работникът е бил без трудов договор, като е бил доведен без знанието на техническия ръководител. Толкова за условията за безопасност, инструктажите и спазването на законите. Щеше да бъде добре, ако беше изключение, но не е – смъртоносни трудови злополуки стават всеки втори ден.
Премиерът по социалистически забеляза „социалния характер на ЕС и основаването му на солидарността”. Трябвало „по умен начин да се впишем в европейската политика на миграция”. „Основният ресурс на растеж и развитие” бил „човешкият капитал вътре в страната”. Изобщо всичко е наред – ако някой си мисли, че взима малко пари, да се огледа.
Разбира се, бъдещето в ЕС е светло, но само за тях. Управляващите си живеят на гърба на държавата като на курорт. Никой за нищо не им търси сметка. Дори когато нещо се чуе сред тях в парламента. ДПС няма притеснения за нарушени закони по имотите, които ДСБ обяви, че са притежавани от Доган, нито за другите многобройни имоти на Сокола. Имало институции да се изкажат и толкова. Ясно е какво ще да кажат институциите, щом няма притеснения. Когато пък всички трябва да лапат от баницата, притесненията изчезват съвсем. Парламентът възнамерява да закупи коли за близо 2,7 млн. лв. По официални данни в момента на разположение на народните представители са 55 мерцедеса и 23 БМВ-та. Това е най-мащабното осъвременяване на депутатския автопарк за последните години, значи и настоящето става все по-светло. Бъдещето също ще бъде просторно за депутатите – за да осигури място за паркиране на колите си, чиято бройка явно ще нарасне прогресивно в най-скоро време, Народното събрание възнамерява да похарчи 3,6 млн. лв.
Значи не е като да няма светло бъдеще. Само че то е за онези, които си го правят. Докато чакаме друг да ни го прави, ще градим бъдеще за него и децата му.
Златко

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.