Свобода, а не страх

печат
11 ОКТОМРИ – ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН ПРОТИВ ПОДСЛУШВАНЕТО И НАБЛЮДЕНИЕТО НА ГРАЖДАНИТЕ
Манията за шпиониране се засилва. Правителствата и големите фирми регистрират, наблюдават и контролират действията ни все по-задълбочено. Без значение какво правим, на кого се обаждаме, къде ходим, с кого сме приятели, какви са интересите ни, в кои групи участваме – „Големият брат” правителството и „малките братя” от бизнеса знаят всичко това с все повече подробности.
Използването на методи за масово наблюдение, сътрудничеството без граници между военни, разузнавателни агенции и полицейски служби води освен до „Крепосттта” Европа, насочена срещу бежанци и различно изглеждащи хора, но и срещу политическите активисти, бедните и непривилегированите, че дори и спортните запалянковци. Наблюдението, недоверието и страхът постепенно превръщат обществото ни в един огромен аморфен некритикуващ консуматор, който “няма какво да крие”. В отчаян опит за постигане на тотална сигурност за властта той е готов доброволно и безпрекословно да отстъпи свободите си.
Всичко това не е случайна стратегия, изградена на принципа на самооргаизацията, а дирижиран „отгоре” процес за обръщане на съвременните комуникационни технологии срещу народните движения по света, които разчитат на тях, за да изградят съпротивителни мрежи. Инструкциите идват директно от ЕС, образецът е САЩ, а нашите местни служби се постараха да намерят вратички, за да принудят чрез закона доставчиците на различни услуги да съхраняват и предоставят данни за населението. Ще бъдем следени законно по всякакви начини – като се започне с охранителни камери и се свърши с интернет-телефоните. Ако в момента четете тази статия в Интернет, трябва да знаете, че това вече е записано в съответния регистър.
Повишеното електронно потребление и наблюдението на цялото население не ни прави по-добре защитени от престъпност, струва милиони евро и излага на риск личните комуникации на невинни граждани. В условия на страх и сляпо лобиране добре насочените и дългосрочни мерки отпадат все повече и повече, за сметка на тоталния и безконтролен шпионаж. Пълният „запис” и контрол върху личния живот на хората се представя за панацея, като се загърбват изцяло истинските, всекидневни проблеми на хората, каквито са безработицата и бедността.
Голямо движение от хора и организации призовават всеки да се присъедини към европейкия ден за протест срещу тоталното наблюдение от страна на правителствата и бизнеса. На 11 октомври 2008 г. във всички европейски столици по едно и също време ще бъде дадено началото на събитията и протестите под наслов „Свобода, а не страх”. В много европейски столици ще има различни мирни демонстрации – от протестни походи до партита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.