Трудово-образователно

печат
Учениците ще имат часове за запознаване с „трудовите си права“. Сиреч, от 7-8 клас вече децата ги подготвят за ролята им на наемни роби на капиталистическата система. Ето това развива образованието – навиците на подчинение, така че порасналото човече да смята положението си за „от бога дадено“.

Синдикалните централи твърдят, че в България „незаконно“ (без разрешение от Бюрото по труда) работят над 50 000 деца под 15-годишна възраст. Смеем да се усъмним, че са наистина само толкова. Загрижеността на синдикатите обаче не е толкова от самия факт, че в страната е налице експлоатация на детски труд (да не би да е нещо ново?), а че това не става „в рамките на закона“ и че децата не си знаят „трудовите права“.

Изглежда за синдикалните лидери понятието „права на трудещите се“ не звучи абсурдно в условията на капитализма. Но и тази им позиция не е новина – легалните синдикати служат тъкмо за да гасят социалното напрежение, вместо да насочват недоволството към усъвършенстване на начина ни на живот, а такова усъвършенстване може да стане само по един начин – премахване на държавата, премахване на капитализма.

Но ако това се случи – какво ще храни синдикалните върхушки? А междувременно – учете се, деца, да бачкате, за да са богати другите. И свиквайте да сте бедни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.