Тяхната борба

печат

Гръцките ченгета разбиха жилищата на бежанците
През последните два месеца репресиите на гръцката държава се засилиха зловещо. В края на своето управление „Нова демокрация“ реши да удовлетвори избирателите на ултрадясната партия ЛАОС и предприе решителни мерки срещу имигрантите в Гърция, опасно завивайки към крайнодясното и с подкрепата на ЕС. Откритото коопериране между полицията и фашистите от „Златна зора“ и ЛАОС вече е факт, който самите те не крият. Още в средата на юни имаше огромна полицейска операция по ареста на цяло общежитие бежанци в Атина, която в началото дори не срещна съпротива от страна на анархисткото движение и левицата, защото беше твърде изненадваща. След това обаче започнаха масови протести в защита на имигрантите, които отново доведоха до сблъсъци между протестиращите и полицията, атакуваща открито с помощта на фашистите от Златна зора.  На 7 юли се провежда голяма демонстрация в Атина с около 5000 участници, предимно анархисти, като отново се стига до сблъсъци с полицията. В Солун демонстрацията е мирна – около 1500 са участниците в нея, като само анархистите са хиляда. Въпреки това държавата е решена да ускори и разшири репресиите. Гръцката държава поиска 148 милиона евро от ЕС за ново полицейско оборудване и нови „центрове за задържане“. Молбите за убежище имигрантите вече не депозират пред съответните органи, а пред неграмотни обикновени ченгета, които могат да правят с тях каквото си поискат и които не правят разлика между Чад и Бангладеш, да речем.
През юли се проведоха и поредица динамични антифашистки и антирасистки протестни шествия срещу държавно-нацистките нападения над имигрантите. По същото време в ранните часове на 11 юли къщата на бившия министър на обществения ред (действащ по време на декемврийските бунтове и убийството на Алексис) и бивш шеф на гръцката армия, генерал Хинофотис, беше взривена с експлозиви след предупреждение в пресата. В ранната утрин на 12 юли след нападение над бежански офис от страна на полицията, активисти атакуват полицейски офис в Атина с камъни, след ва половинчасова битка.
В ранната сутрин на 11 юли въоръжена нацистка банда от кола на строго охранявания площад „Омония“ стреля срещу имигранти, намиращи се близо до офис на Златна зора. Трима ранени имигранти са откарани в болница без опасност за живота. По-късно същата нощ нацисти подпалват Палео Ефетио, сграда на стария апелативен съд, която в момента е окупирана от имигранти. Същия ден пакистанската общност в Гърция посреща ново насилие от страна фашистката гръцка държава, този път на остров Сими. За 4 часа Васим Санят, Мазар Али и Мохамед Али са измъчвани: ченгетата измъчват Васим чрез поставяне на пистолет в слепоочието, бой с железен прът по петите (мъчение, което хунтата много обичаше, наричайки го „фаланга“), удари по гърба и разсъбличане гол. Другите двама също са пребити без никаква причина. Пакистанската общност в Гърция настоява за незабавно наказание за изродите-полицаи.
В ранните часове на 12 юли многобройни полицейски сили в пълно бойно снаряжение обграждат голямото афганско имигрантско селище в Патра. Полицаите започват насилствено да евакуират хиляди от търсещите убежище хора, докато по същото време булдозери разрушават техните къщи. По време на операцията по евакуирането цялото селище „мистериозно“ е подпалено и изравнено със земята. До този момент селището приютяваше повече от 2000 афганци. В негова защита се проведе и миналогодишната акция „Без граници“ с участието на ФАБ.
Фашизоидната гръцка полиция се разпасва тотално и вече дори не се интересува кой чужденец какъв е. Трима български младежи от различни градове решават в средата на юли да заминат за Гърция просто да се поразходят, да потърсят сезонна работа и после да изхарчат припечеленото някъде по гръцкото крайбрежие. Никой от тях няма намерение дори да остава по-дълго в Гърция. Докато се мотаят и разпитват за работа обаче, на 23 юли, трима полицаи им преграждат пътя в Лариса и ги арестуват без никакво обяснение, хвърлят ги в полицейския участък и ги пребиват жестоко, като дори ритат главите им като футболни топки! Карат ги да признаят, че са охранявали кола на бандити, които през това време извършвали обир. Най-накрая ги пускат с думите, че просто е станала грешка. Тримата сънародници веднага се омитат и се връщат в България, като не искат да чуят повече за „прелестите“ на гръцката държава и особено нейните полицейски участъци.
Материалът е подготвен с помощта на група за солидарност „Кландестина“

Остави коментар

  • Поредната емигрантска драма- сега е Гърция…Вчера беше Лампедуза или Канарските острови…И елинските управляващи решиха да се впишат в престъпния списък на „европейските“ колониални картографи и експулсатори…Дотук свършва царството на благодатта, а оттатък- земята ,където царуват бомбардировачите, противопехотните бомби, спина и диктаторите с тъмни очила…
    Това ли е 21 век, това ли е апогея на човешката цивилизация…
    Да сложим край на позора! Да спасим света от малтусианските палачи!
     

  • Ножа е опрял до кокала на държавата в Гърция и си търсят другарчета. Но първо трябва да им се подмажат малко. Лошото е, че гръцките анархисти нямат подкрепа от никъде.
     

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.