В една и съща нощ

печат

185532_b_fmtНагърбих се да представя тази книга пред нашите читатели, но когато я прочетох, разбрах, че задачата е пряко силите ми.
Не се наемам да оценя литературните ѝ достойнства. Може би най-точно я оцени Светлозар Игов, който връчи тазгодишната си награда „Дъбът на Пенчо“ „в размер на 0 лв.“ на автора Христо Карастоянов и на Георги Янев за изследванията му върху Гео Милев, залегнали в основата на книгата.
Лично мен романът ме развълнува дълбоко. Аз обаче трудно бих минал за обективен читател. Дружбата и делото на Гео Милев и Георги Шейтанов е тема, пред която не би останал равнодушен никой запознат човек. Заедно с майсторството на автора, романът въздейства и с огромната фактологична основа, вплетена в него.
Ще приложа писмото, което един „все-още активен терорист“ като Георги Константинов ми изпрати:

Прочетох я на един дъх. Поздрави Карастоянов, написал е много хубава и тъжна книга. Но още по-тъжно е, че от това време, за което пише, изминаха повече от 90 години – скоро цял век ще стане, а ние като народ продължихме да слизаме все по-надолу, по стълбата, която води към следващите кръгове на ада, които никой не се нае, не поиска или не можа да опише.
Най-отвратителното е че никой не разбира, не се възмущава, нито въстава срещу нравствения ад, в чийто последен кръг сме се настанили комфортно, макар той да е по-страшен и по-безнадежден от Геомилевия, защото, докато има поети за избиване, това значи че дървото на живота пак ще разцъфти напролет, а у нас е мъртвило на духа…
(Засега ????)

Какво повече може да каже един журналист по неволя като мен? Христо Карастоянов не е анархист, сигурно не познава теорията на анархизма и наполовина на това, което бих му пожелал. Не познава и голяма част от историята и настоящето на движението. Написал е обаче книгата с умението на ерудиран писател и вярата на свободен човек. Никой от нас, докосналите се до историята, не остана недокоснат от книгата. Остава ми само да се надявам, че тя ще докосне и хората, които не са чували за Георги Шейтанов, а в Гео Милев виждат само портрет на стената с крив перчем. •

Златко

Остави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.