Взрив пред анархоклуб в Солун

печат
Взрив пред анархо клуб в Солун
Взрив пред анархоклуб в Солун

Взривена е бомба срещу един от клубовете на Антиавторитарно движение в Солун. Няма ранени, но взривът е бил силен. Изпочупени са стъклата на околните сгради.
Това е част от поредица подобни нападения. Вероятно държавата отново използва своите приближени неонацистки групировки. Тези „нелегални“ атаки срещу Движението се използват заедно с „легалните“ и открити държавни акции. Целта на държавата е да унищожи мощното социално движение, което след декември миналата година се доказа като сериозна опасност за властта.
Комбинацията от легални и нелегални репресии срещу радикалите не е нещо уникално за Гърция – тя се използва доста често от различни европейски държави. Един от най-явните примери е „Стратегията на напрежението“ в Италия, чийто резултат са десетки убийства в атентати, организирани от държавата чрез неофашистки групировки.
В специално изявление нашите другари от автономна група „Солидарност“, част от Антиавторитарно движение в Солун, които стопанисват този социален център, заявяват:
„Рано сутринта, в 03:55 ч. на 24.11.2009, свободното социално пространство Buena Ventura (където заседава съветът на групата Солидарност от Антиавторитарно движение) беше атакувано с мощни взривни устройства. Начинът, по-който беше сложена бомбата, показва морала на извършителите – морал на убийци – тяхна цел беше не само Buena Ventura, но и целият квартал. Прозорците на съседните блокове са разбити в радиус от 15 метра, а пръснатите стъкла пряко застрашиха живота на хората в квартала. Три коли също са поразени, което още веднъж показва, че всеки случаен минувач през това време можеше да бъде убит или ранен.
Това нападение е само върхът на айсберга – част от една репресивна рамка и възход на парадържавните акции през последните десетилетия. Подобни акции започват с парадържавната групировка „Карфица“ през 1960-те години и стигат до последното залагане на експлозив в Buena Ventura.
Очевадно е, че свободният социален център е нападнат около 6 месеца след атаката срещу убежището на „Движение за борба“ (Стефона). Методът на нападението и изработката на взривното устройство показват, че извършителите са същите. Естествено е да си задаваме въпросите „кой ще бъде следващият“ и „какъв ще бъде мащабът на следващото нападение“.
Тези деяния са израз на една логика от фашистки тип, целяща да тероризира хората в борбата; логика, която произлиза и  практически се легитимира чрез координираната атака от страна на властта срещу всичко, което миналогодишният декември роди.
Този лов на вещици, нулева толерантност, демонизиране на Антиавторитарно движение, както от масмедиите, така и от държавата (от устата на „Защитника на гражданите“ министър Хризохидис), осигуряват най-силното алиби за подобни престъпления, извършвани заедно с откритите държавни действия.
Това е посегателство срещу цялото движение, защото смятаме, че подборът на конкретната жертва е напълно случаен. Всеки избрал пътя на съпротивата можеше да бъде на наше място.
Това можеше да бъде всяко едно свободно социално пространство, убежище или скуот. Като нападат нас, те нападат всички групи от обществото, които се бунтуваха през декември.
Символиката на днешната дата не може да се под­мине с лека ръка – 10 дни след масовата мобилизация от 17.11.2009 и 10 дни преди 06.12.2009 – една година от убийството на Алексис Григоропулос.
Нашият отговор не може да бъде по-различен от онзи, който обществото даде с миналогодишното въстание: „Държавата и нейните псета няма да ни уплашат!
Солидарност – Антиавторитарно движение
www.resistance2003.gr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.