Wikileaks цензуриран от щатски съд

печат
Щатският съд запуши устата на сайта за медийна прозрачност Wikileaks със съдебна заповед след публикуваните на него документи, уличаващи швейцарска банка в пране на пари. Анонимният сайт, посветен на борбата срещу корупцията и цензурата, публикува няколкостотин документа, които показват, че Bank Julius Baer и клонът ґ на Каймановите острови участват в избягване на данъци в офшорни зони и пране на пари, извършвано от много богати и в някои случаи политически ангажирани свои клиенти от САЩ, Европа, Китай и Перу. Освен съда, има данни, че са използвани и чисто „технически” опити за свалянето на сайта от Интернет като атака от рода DoS, която „задръства” достъпа до сайта.
Wikileaks е публикувал и други важни документи в миналото, като например правилата за използване на оръжие в Ирак и оперативните процедури в лагера Гуантанамо. Сайтът наскоро получи подобни съдебни заплахи след публикуване на конфиденцилни стенограми, свързани с драматичния колапс на банка Northern Rock.
Знаейки, че правителствата и институциите ще направят всичко възможно да цензурират истината, основателите на сайта са създали обширна мрежа от прикрити адреси и архиви, чрез които всеки да има достъп до материалите на сайта и до „изтичащите” в реално време документи. По тази причина, докато Wikileaks.org е свален от уеб-пространството, други негови копия са онлайн и работят, като например wikileaks.be. Сайтът може да бъде посетен и от неговия IP адрес в Швеция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *