Защо оскверниха паметта на баща ми?

печат
Кой е Христо Несторов?

От млади години възприема анархизма. Сражава се в Септемврийското въстание (1923 г.), преследван е от фашисткия режим, лежи по затвори, бяга от дирекцията на Обществената безопасност.

През 1940 г. преминава в нелегалност и става първият партизанин в България. След 09.09.1944 г. е назначен за комендант на Павелбанския район. Вместо на властта, той помага на преследвани от нея невинни хора и свещеници, въпреки че е атеист. „Комунистите“ го осъждат на смърт. Предупреден от свои приятели, той емигрира през Турция и Италия за Франция. От там следи развитието на Горянското движение. Сформира група, която с парашути се приземява в Стара планина през есента на 1953 г. Установява се в Средна гора край село Турия и подготвя въоръжена съпротива против „комунистите“. Дейността на групата става известна на властта. Предприема се мащабна военна операция, включени са роти, батальони, полкове. На 24.03.1954 г. загива Христо Несторов. Няма гроб, защото е изгорен в пещите на пожарната в Казанлък.

Кой се заема с обезсмъртяването на паметта на Христо Несторов?

След промяната на 10.11.1989 г. се реабилитираха много хора репресирани от „комунистите“. Никой не се сети за Христо Несторов. Единствено Федерацията на анархистите през 2006 г. постави паметна плоча пред родната му къща в с. Габарево. Стана традиция около 24 март всяка година на това място да се събират анархисти от страната и да отдават почит на загиналия за правда и свобода герой.

Оскверниха паметта на баща ми!

В годините на „демокрацията“ Христо Несторов отново се оказа неудобен за политическите сили и властта. През 2009 г. в деня на поклонението беше откраднат венецът, поставен пред паметната плоча. Тази година на 24 март лумпенизирани твари разбиха с чукове плочата. Искам да се обърна към тези вероятно млади хора:

Съжалявам ви!!!

Вместо да застанете зад един борец за правда, свобода и справедливост се наредихте до сталинистите, които извършиха най-жестокия геноцид над великия руски народ!

Истината е, че и монархическата, и болшевишката, и „демократическата“ партии се отнасят с омраза към анархиста Христо Несторов. Те ненавиждат анархистическия идеал в основата, на който стоят най-човечните идеи – отричащи власт и пари, пред които се кланят нисшите духом. Руският анархист Нестор Махно казва: „Анархия – это мать порядка“.

Първият български анархист Христо Ботев пише:

„Светът привикнал хомот да влачи,

Тиранство и зло и до днес тачи.“

Горяна Несторова

(4) коментара

 • Скоро чуковете ще счупят главите на тези които разбиха с чукове плочата на Христо Несторов.
  Смърт за враговете на народа и подлогите на властта
   

 • Истинските герои винаги са пренебрегвани и отритнати!Това е така,защото всяка една власт си присвоява определени герои за собствени цели и манипулации!А тези борещи се за свобода,справеливост и равенство ,опирайки се на собствената си съвест гинат в забрава!Те са неудобни,преди и сега,защото са изрекли истината и стоят зад чистия идеал,неопетнен от помисли за власт и привилегии!Привилигировани ще е имало и преди ноември 1989г.,ще ги има и сега!Вълците са с нови кожухчета ,но със стария си стръвен нрав!Те отново са тук,пиейки от кръвта на хората!С друго име и цвят ,но пак мъчители и грабители!
  Герой
  Героя своя идеал си не предава,
  със чисти помисли е той,
  мечтата си за правда и свобода
  докрая брани той!
  Всяка власт го непризнава,
  от страх,че хората ще се опомнят
  и очите ще отворят.
  Че под тирания и робия пак живеят
  в ръцете на нов иззедник вехнат!
  Че на анархизма ще повярват
  и,че за борба ще се приготвят,
  нож в ръцете си ще вземат
  и  свойте ценности ще бранят!
  Малко е недодялано,ама просто спонтанно ми дойде в главата!Един вид признание към този човек ,за който и не бях чувала преди да почета и да навляза в анархизма! Бях ,чувала и ,че е имало истински партизани ,непредали идеята,но никой не ми беше разказвал ,повече за тях!

 • С чий самолет се превозват парашутистите?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.